Filmfestival Oostende lokte ruim 13.000 bezoekers

De eerste uitgave van het Filmfestival Oostende heeft in totaal 13.250 bezoekers gelokt. De organisatoren van de vzw 'Les Films du Bord de mer' kondigden bij de slotevaluatie in Oostende aan dat er in 2008 zeker een tweede editie komt, maar dat dit niet noodzakelijk opnieuw begin september zal plaats vinden. Met 13.250 bezoekers is de organisatie meer dan tevreden, gezien voor deze eersteling gerekend werd op 10.000 mensen.

Potentieel
"Ons festival heeft bewezen dat het nationaal en internationaal potentieel heeft. Er werden uiteindelijk 74 films, tv-series en games vertoond", aldus Peter Craeymeersch, de afgevaardigd-bestuurder van het filmfestival. Craeymeersch is ook directeur van de toeristische dienst van de 'Stad aan Zee'.

Formule behouden
Uit de evaluatie die de organisatoren maakten, blijkt ook dat ze van plan zijn om de gekozen formule van deze eerste editie aan te houden en te blijven mikken op een breed publiek. "We willen een warm en toegankelijk festival zijn. Dit jaar stelden we bij de filmmakers bijvoorbeeld nog wat verwondering vast bij ons voornemen om op de zeedijk een Walk of Fame uit te bouwen".

Anton Corbijn
Op die zeedijk, voor de Koninklijke Gaanderijen, werden tijdens deze editie de al uit Hollywood bekende sterren ingewerkt van Arno, die een deel van de selectie op zich nam, Anton Corbijn (cineast van de openingsfilm Control), Jane Birkin die in Oostende haar prent 'Boxes' kwam voorstellen, en Michel Piccoli die zijn film 'C'est pas tout à fait la vie dont j'avais rêvé' presenteerde.

Henri Storck
Voor de films van de Belg Henri Storck was er heel wat belangstelling en de selectie van centrale gast Arno sprak een groot publiek aan. "De dag van de Belgische film en colloquium bewijst ook dat er vanuit de filmwereld belangstelling is. Zo'n 130 filmmensen kwamen af op het event en van de dag van de Belgische film willen we een gewoonte maken", aldus Peter Craeymeersch. Die sloot een uitbreiding van het filmfestival naar 10 dagen niet uit, maar liet verstaan dat er niet zal gewerkt worden met een selectie, een jury en prijzen.

Nieuwe editie voorbereiden
Dit najaar zal de organiserende vzw 'Les Films du bord de Mer' samenzitten met het stadsbestuur van Oostende en Kinepolis, waar het festival plaats vond, om de editie van 2008 voor te bereiden. (belga/hln)

Corbijn leverde de openingsfilm Control en kreeg een ster op de zeedijk.
Corbijn leverde de openingsfilm Control en kreeg een ster op de zeedijk.