Film 'King of the Belgians' genomineerd voor Lux-prijs van Europees parlement

Een beeld uit 'King of the Belgians.
rv Een beeld uit 'King of the Belgians.
De film 'King of the Belgians' is een van de tien genomineerden voor de Lux-prijs van het Europees parlement. Dat werd gisterenavond bekendgemaakt op het filmfestival van Karlovy Vary in Tsjechië, meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Als een van de tien genomineerden kan 'King of the Belgians' alvast rekenen op extra aandacht via de websites van het Europees parlement en partnerorganisaties en een speciale vertoning in het parlement.

Panel
Een panel van 21 filmkenners kiest uit de tien genomineerde films drie finalisten die op 25 juli worden bekendgemaakt. Deze drie worden vervolgens in het kader van de Lux Film Days vertoond in meer dan 40 steden in de 28 lidstaten, en worden daarvoor ondertiteld in de 24 landstalen. De europarlementsleden bepalen uiteindelijk welke film de prijs wint. De winnaar wordt onthuld tijdens de plenaire zitting in Straatsburg op 15 november.

Sinds de prijs in 2007 in het leven geroepen werd, is 'King of the Belgians' al de zesde Belgische film die de officiële selectie haalt. 'Le silence de Lorna' van de gebroeders Dardenne won de prijs in 2008, en Felix van Groeningens 'The Broken Circle Breakdown' in 2013.