Er is leven na de Avengers: zo ziet de toekomst van het Marvel-filmuniversum eruit

Er is leven na de Avengers.
Disney Er is leven na de Avengers.
Na het zien van ‘Avengers: Endgame’ vallen fans wereldwijd even in een zwart gat, want het is gedaan met de Avengers-verhaallijn van Marvel Entertainment. Na meer dan 10 jaar en 22 films moet er afscheid genomen worden van enkele geliefde personages. Maar geen zorgen, er is wel degelijk leven na de Avengers. Nieuwe helden, oude bekenden en zelfs nieuwe series: dit zijn de toekomstplannen voor het Marvel Cinematic Universe.

Wie vreesde dat Marvel er gewoon mee op zou houden na ‘Endgame’, kan gerust ademhalen. Producent The Walt Disney Company zou wel gek zijn om hun grootste paradepaardje volledig van de kaart te vegen. Wat vele kijkers niet weten is dat de filmproductie van Marvel Entertainment in fases verloopt. ‘Endgame’ was gewoon het einde van de zogenaamde ‘fase 3', niét het einde van de hele franchise. 

De eerste fase omvatte alle films tussen ‘Iron Man’ (2008) en ‘The Avengers’ (2012), de tweede fase ging dan weer over alle prenten tussen ‘Iron Man 3' (2013) en ‘Ant-Man’ (2015). Fase 3 begon bij ‘Captain America: Civil War’ (2016) en komt deze maand tot een einde in de bioscoop, met ‘Endgame’. Elke fase omvat één grote overkoepelende verhaallijn, die afloopt aan het einde van die fase. Het einde in dit geval: het beslissende gevecht tegen superschurk Thanos. Verschillende acteurs, zoals Chris Evans, die Captain America speelt, en Gwyneth Paltrow, die de rol van Pepper Potts vertolkt, hebben al laten weten dat ze na fase 3 niet meer zullen terugkeren naar de Marvel-franchise. 

We zullen dus wel degelijk afscheid moeten nemen van bepaalde personages, maar we krijgen wél een nieuw verhaal. Want wat komt er logischerwijs na fase 3? Juist ja, fase 4. En die is veelbelovend. 

Wat met de Avengers?

Captain Marvel neemt het waarschijnlijk over van Captain America.
AP Captain Marvel neemt het waarschijnlijk over van Captain America.

De Avengers zoals we ze vandaag kennen worden helaas ontbonden. Het is echter niet gedaan met het begrip ‘The Avengers’. Captain America zal als aanvoerder van het team waarschijnlijk vervangen worden door de nieuwste aanwinst: Captain Marvel, gespeeld door Brie Larson. Haar team zou bestaan uit enkele bekende gezichten uit de vorige fase, zoals Black Panther, Dr. Strange (Benedict Cumberbatch), Spider-Man (Tom Holland) en Ant-Man, maar de samenstelling is nog niet bevestigd. Er staan voorlopig ook nog geen nieuwe Avengers-films op de concrete planning. 

De eerstvolgende film

Dat wordt ‘Spiderman: Far From Home’. Die leunt volgens regisseurs Anthony en Joe Russo nog sterk aan bij fase 3. Dat betekent dat we in de nieuwste ‘Spider-Man’ waarschijnlijk nog enkele antwoorden zullen krijgen op vragen die in ‘Avengers: Endgame’ open werden gelaten. We weten trouwens dat ‘Far From Home’ zich op de officiële tijdlijn pas na ‘Endgame’ afspeelt, dus gelukkig zal Spider-Man (Tom Holland) die film alvast overleven. Ook Nick Fury (Samuel L. Jackson) maakt zijn opwachting in de trailer, dus ook hij stond op uit de dood. 

‘Spider-Man: Far From Home’ is vanaf 7 juli in onze zalen te zien. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Scarlett Johansson gaat solo

Natasha Romanoff, het personage dat we ook wel kennen als Black Widow, krijgt binnenkort haar eigen film. De plannen rond dit project zijn vrij concreet, maar veel details kennen we nog niet. In 2014 beloofde de filmstudio dat ze aan een mogelijke verhaallijn voor Black Widow aan het werken waren, maar na twee jaar stond er nog steeds niks concreet op papier. Toch beloofde Kevin Feige, het hoofd van Marvel, dat er wel degelijk iets in de maak was, maar het hoe, wat, waar of wanneer bleef voorlopig onduidelijk. Het enige wat het filmvakblad Variety nu wél meent te weten, is dat ene Jac Schaeffer het script voor zijn rekening zal nemen. 

Scarlett Johansson, die het personage al jaren vertolkt, is enthousiast maar voorzichtig. “Er zijn wel degelijk plannen, maar er wordt binnen Marvel altijd zoveel geschoven en verschoven, waardoor je nooit echt weet wat er wel en niet zal gebeuren.”

Scarlett Johansson als Natasha Romanoff.
RV Scarlett Johansson als Natasha Romanoff.

Nieuw team: ‘The Eternals’

Na de Avengers pakt Marvel uit met een niéuw superheldenteam, dat ‘The Eternals’ zal heten, met schrijvers Matthew and Ryan Firpo als masterminds achter het hele project. Voor de eerste film werd er zelfs al een regisseur uitgekozen: Chloe Zhao. Die film zou in 2020 al te zien moeten zijn in de bioscoop. De opnames beginnen deze herfst al, in Londen.

‘The Eternals’ zijn gebaseerd op de verhalen van Jack Kirby uit 1976. Kirby was één van de meest invloedrijke Amerikaanse striptekenaars en werkte zowel voor Marvel als DC Comics. De buitenaardse helden werden in het leven geroepen door de zogenaamde Celestials, die ook de Infinity Stones creëerden. Die stenen waren dé spil van het Avengers-verhaal. In ‘Avengers: Infinity War’ zagen we hoe slechterik Thanos de kracht van die stenen gebruikt om de halve wereldbevolking uit te roeien. Het verhaal zal zich maar liefst een miljoen jaar geleden afspelen. We zullen er op die manier achterkomen wat er in het Marvel Cinematic Universe gebeurde nog voor alle Avengers geboren werden - ja hoor, zelfs nog voor de eeuwenoude Thor.

Leuk weetje: het broertje van Avengers-schurk Thanos zal deel gaan uitmaken van het heldenteam. Hij heet Starfox en heeft gelukkig een meer welwillende agenda dan zijn grote broer. Naast Starfox zijn er nog enkele andere nieuwe personages, genaamd Ikaris, Sersi, Gilgamesh, Elysius, Makkari, Thena en Zuras. Een hele mondvol, dus.

“Ik kan nog niet veel zeggen over de films”, aldus Marvel-kopstuk Kevin Feige. “Vele fans zijn niet zo bekend met The Eternals, wat ons een mooie gelegenheid geeft om een nieuw verhaal te vertellen. De meeste kijkers kenden vroeger de Guardians Of The Galaxy amper. En geloof het of niet, er was ooit een tijd waarin bijna niemand de Avengers kende. We hopen dat deze nieuwe helden even geliefd worden.”

Angelina Jolie

Eén van die Eternals wordt naar alle waarschijnlijkheid Angelina Jolie, die al enkele maanden in gesprek ligt met Marvel over haar mogelijke deelname aan het Marvel Cinematic Universe. Niet alle fans zijn even enthousiast over het idee van een superster als Angelina als gezicht van de franchise. Toch heeft Jolie meer dan genoeg ervaring als het op actiefilms aankomt. 

Angelina Jolie wordt één van de nieuwe Marvel-gezichten.
photo_news Angelina Jolie wordt één van de nieuwe Marvel-gezichten.

Na enig uitstel: ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3'

Deze film stond eerst gepland voor 2020, maar gezien Disney besloot regisseur James Gunn te ontslaan na het lekken van enkele ongepaste tweets, werd de prent uitgesteld voor onbepaalde tijd. Ondertussen is Gunn alweer aangenomen omdat men nu eenmaal geen betere vervanger voor de man kon vinden. Wanneer ‘Guardians Of The Galaxy 3' in de zalen zal verschijnen, is echter nog niet bekendgemaakt. De personages uit deze filmreeks, zoals Starlord, Rocket en Groot, zijn momenteel ook te zien in ‘Avengers: Endgame’. 

James Gunn is terug ‘on the job’.
AFP James Gunn is terug ‘on the job’.

‘Black Panther 2'

Ja hoor, na het succes van de eerste film, die enkele Oscars in de wacht sleepte en als eerste superheldenfilm ooit genomineerd was in de categorie ‘beste film’, komt er een vervolg. Onder andere hoofdrolspelers Chadwick Boseman en Lupita Nyong’o zullen terugkeren naar hun originele rollen. Wanneer de film precies uitkomt is nog niet bekend, maar Marvel-baas Kevin Feige bevestigde alvast dat de prent er binnenkort zéker aankomt.

Chadwick Boseman in ‘Black Panther’.
AP Chadwick Boseman in ‘Black Panther’.

‘Doctor Strange 2'

Ook Benedict Cumberbatch, die Doctor Strange speelt, krijgt zijn tweede solofilm. Dit nieuws werd nog niet officieel door Marvel bevestigd, maar C. Robert Cargill, die de eerste film schreef, en regisseur Scott Derrickson lieten al weten dat ze een volledig uitgewerkt concept hebben klaarliggen voor de film.

Doctor Strange
Disney Doctor Strange

Shang-Chi, de eerste Aziatische held

Marvel pakt binnenkort uit met de eerste Aziatische superheld. Het gaat over ‘Shang-chi’, die binnen het Marvel-universum ook zijn eigen stripalbums heeft. Destin Daniel Cretton, zelf van Aziatische afkomst, zal de prent gaan regisseren. De film komt er na successen als ‘Captain Marvel’ en ‘Black Panther’. 

‘Shang-Chi’ krijgt een Amerikaans-Aziatische screenwriter, Dave Callaham, en zal uiteraard ook een Aziatische ster in de hoofdrol uitspelen. Wie dat wordt, is nog niet bekend. Net als ‘Black Panther’ geeft de studio al wel mee dat de volledige cast en een groot deel van de crew uit Amerikaans-Aziatische medewerkers zal bestaan. De releasedatum is nog niet bekend. 

Ms. Marvel, de eerste moslima-superheld

Ms. Marvel
Marvel Ms. Marvel

Na Captain Marvel komt er ook een ‘Miss Marvel’, in de vorm van personage Kamala Khan, een moslima die tijdens haar tienerjaren ontdekt dat ze misdaad kan bestrijden met haar superkrachten. De eerste stripboeken over Ms. Marvel verschenen in 2014, en nu vindt ze ook haar weg naar het grote scherm. 

Marvel-baas Kevin Feige verklapt nog niet hoe en wanneer de nieuwe, vrouwelijke superheld haar debuut zal maken. Fans vermoeden dat Brie Larson, die Captain Marvel vertolkt, ook een rolletje zal krijgen in de film.

Disney+ komt met series

De populaire personages Loki (het broertje van Thor) en Hawkeye (één van de originele Avengers) krijgen hun eigen series op Disney+. Dat is het nieuwe streamingplatform van Disney, dat de concurrentie met Netflix moet aangaan. Fans zullen blij zijn om te horen dat de rollen ook op tv door dezelfde acteurs gespeeld zullen worden, respectievelijk door Tom Hiddleston en Jeremy Renner. 

Ook Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) zou haar eigen show krijgen, waarin ook haar kompaan Vision (Paul Bettany) te zien is.  De Winter Soldier (Anthony Mackie) die we kennen als beste maat van Captain America, krijgt ook al een serie. Bovendien zouden al die series verbonden zijn met de komende Marvel-films, zodat er ook hier weer een Marvel Cinematic Universe ontstaat, zoals we dat van hen gewoon zijn.

Geen reden tot paniek, dus, er staat nog héél wat op de agenda en voor de komende paar jaar hebben we nog ruim voldoende bingewatch-materiaal. 

Tom Hiddleston als Loki.
Kos Tom Hiddleston als Loki.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kevin Huybrechts

    De Winter Soldier wordt gespeeld door Sebastian Stan. Anthony Mackie speelt Falcon

  • Axl Pelgrims

    Avengers endgame is NIET de laatste film van fase 3. Spiderman far from home is de laatste.

  • James Holden

    De films zijn zo doordrenkt van politieke correctheid dat ik er gewoon niet meer naar kan kijken... De oudere films vallen goed mee, maar Captain Marvel? Black Panther?... Nee, Disney heeft de franchise vernield.