Een nieuwe Indiana Jones, kan dat? Ook in deze iconische rollen werden de acteurs al vervangen

Ook deze iconische acteurs werden al vervangen.
HLN Ook deze iconische acteurs werden al vervangen.
Sommige acteurs zijn zo onlosmakelijk verbonden aan een bepaald filmpersonage dat het moeilijk voor te stellen is om iemand anders die rol te zien spelen. Harrison Ford (76) denkt daar precies zo over als het gaat om ‘zijn’ personage, Indiana Jones. Maar het zou zeker niet de eerste keer zijn dat een iconische rol (succesvol) vervangen wordt door een andere acteur. 

“Zonder mij, geen Indiana Jones”, houdt Harrison Ford vol.  In de NBC-show ‘Today’ werd hij gevraagd wie de beroemde archeoloog zou moeten spelen als hij er zelf mee ophoudt. Zijn antwoord was klaar en duidelijk. “Niemand! Snap je het dan niet? Ik bén Indiana Jones”, zegt de acteur lachend. “Als ik weg ben is hij ook weg, simpel.” Maar zo simpel is het echter niet, want succesvolle franchises worden niet zomaar meer opgedoekt, zelfs niet als de originele acteurs te oud worden voor hun rollen. 

Harrison Ford als Indiana Jones.
ANP Kippa Harrison Ford als Indiana Jones.

Chris Pratt wordt genoemd als eventuele nieuwe ‘Indy’, maar daar wil Harrison niet van weten. “Het is brutaal om het Chris Pine op deze manier te moeten mededelen, maar sorry man, dat gaat niet door”, aldus Harrison - ook al verwarde hij de ene Chris met de andere. De première van de vijfde Indiana Jones-film staat gepland voor 9 juli 2021, vier dagen voor de 79ste verjaardag van Harrison.

Hoewel die laatste dat ongetwijfeld geen mooie cadeau zal vinden, is hij niet de enige memorabele acteur die (al dan niet met tegenzin) werd vervangen. 

1. James Bond: de klassieke wisseltruc 

james bond gif
Giphy james bond gif

Laten we maar beginnen met het schoolvoorbeeld. Het absolute bewijs dat belangrijke personages in films met succes van acteur kunnen wisselen, is ongetwijfeld James Bond. Daar hebben we er ondertussen al zeven van gehad. In den beginne was er Sean Connery, daarna ook David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton en Pierce Brosnan. Het meest recente exemplaar is Daniel Craig, die momenteel op de set van zijn laatste James Bond-film staat. Ondanks de frequente wissels, is de franchise populairder dan ooit. Op deze manier blijft 007 voor altijd jong, voor altijd aan de bak, en iconisch over de generaties heen. 

Alle James Bond-acteurs.
RV Alle James Bond-acteurs.

2. ‘Two And A Half Men’: maakt niet uit wie, zo lang er maar ‘twee en een halve’ zijn

Wat doe je als één van de twee hoofdrollen (en ook nog toevallig de meest populaire) niet meer door één deur kan met de makers van het tv-programma? De boel opdoeken? Nee hoor, zo dachten de schrijvers van ‘Two And A Half Men’, toen Charlie Sheen in 2011 de deur gewezen werd. Ze bleven niet bij de pakken zitten en vervingen hem door een ander bekend gezicht: Ashton Kutcher. Hoewel de wissel aanvankelijk niet al te enthousiast werd ontvangen door fans, bleef de show nog lopen tot 2015. Tegen die tijd was iedereen eraan gewend, en Sheens personage werd amper nog vernoemd. 

Charlie Sheen werd vervangen door Ashton Kutcher.
Two And A Half Men Charlie Sheen werd vervangen door Ashton Kutcher.

3. Daario Naharis & The Mountain in ‘Game Of Thrones’

De HBO-reeks ‘Game Of Thrones’ gebruikte meer dan eens de wisseltruc. De meest opvallende was de acteurwissel van het personage Daario Naharis, die in seizoen 3 nog gespeeld werd door Ed Skrein, maar in het seizoen daarna vervangen werd door de Nederlander Michiel Huisman. Skrein verliet de serie omdat hij zich wilde focussen op zijn filmcarrière. Het baardje van Huisman kon niet verbergen dat het wel degelijk om een heel andere man ging. Verwarrend voor kijkers die daar niet op voorhand van op de hoogte waren, maar na één aflevering was iedereen het alweer vergeten. 

Ed Skrein werd in alle stilte gewisseld met Michiel Huisman.
HBO Ed Skrein werd in alle stilte gewisseld met Michiel Huisman.

Nog straffer: The Mountain werd dan weer door maar liefst drié verschillende acteurs gespeeld, verdeeld over de acht seizoenen waarin het personage te zien was. Zowel Conan Stevens, Ian Whyte, als Hafþór Júlíus Björnsson kropen al in de huid van de genetisch gemanipuleerde beul. Zouden veel kijkers het gemerkt hebben? 

The Mountain werd gespeeld door drie acteurs.
HBO The Mountain werd gespeeld door drie acteurs.

4. ‘Doctor Who’: alien zijn is het beste excuus 

Een beetje de ‘James Bond’-truc van de tv-wereld: ‘Doctor Who’ loopt al sinds 1963. De ‘vernieuwde’ reeks begint officieel in 2005, maar pikt rechtstreeks in op verhaallijn uit de eerste reeks. We zitten in totaal dus al aan onze dertiende Doctor. De acteurs: William Hartnell (1963–1966),  Patrick Troughton (1966–1969), Jon Pertwee (1970–1974), Tom Baker (1974–1981), Peter Davison (1981–1984), Colin Baker (1984–1986), Sylvester McCoy (1987–1989), Paul McGann (1996). De acteurs uit de nieuwe serie: Christopher Eccleston (2005), David Tennant (2005–2010), Matt Smith (2010–2013), Peter Capaldi (2013-2017) en tot slot Jodie Whittaker, sinds 2017. 

Rond haar was er nog de meeste controverse, want hoewel de Doctor een alien is, met twee harten, die in plaats van te sterven kan ‘regenereren’ - trouwens het beste excuus voor een acteurwissel ooit - vonden fans het toch maar vreemd dat er een vrouw in de plaats zou komen. 

De controverse hield echter al snel op na de eerste paar afleveringen waarin Jodie te zien was, want haar acteerprestatie viel meteen wél in de smaak. 

Alle Doctors uit 'Doctor Who’ tot 2017.
BBC Alle Doctors uit 'Doctor Who’ tot 2017.
De eerste vrouwelijke Doctor.
BBC De eerste vrouwelijke Doctor.

5. ‘The Fresh Prince of Bel-Air’: twee tantes voor Will Smith 

The Fresh Prince Of Bel-Air
RV The Fresh Prince Of Bel-Air

“You’re going to your uncle and auntie in Bel-Air” wordt een beetje problematisch als de tante in kwestie niet meer aanwezig is. Vivian Banks, de fictionele tante van Will Smith, werd dan ook gespeeld door twee actrices. De originele rol werd vertolkt door Janet Hubert-Whitten, maar die moest na seizoen 3 vertrekken wegens problemen met haar contract. Ze was destijds ook zwanger. Janet werd vervangen door Daphne Maxwell Reid, die de rol van Vivian speelde tot het einde van de reeks. 

Janet Hubert-Whitten en Daphne Maxwell Reid.
YouTube Janet Hubert-Whitten en Daphne Maxwell Reid.

6. ‘The Hulk’ zorgde voor heel wat woede  

Een straatje zonder einde, zo leek de zoektocht naar de Hulk wel. Eric Bana speelde de groene superheld in de eerste Marvel-film, die in 2003 verscheen. De reviews waren echter zo slecht dat hij geen tweede keer werd teruggevraagd, ook al is het de gewoonte van Marvel Studio’s om steeds dezelfde acteurs aan te nemen voor dezelfde rol. In 2008 probeerden ze het nog eens, aan de start van hun splinternieuwe ‘Marvel Cinematic Universe’, waarvan we dit jaar de climax te zien kregen in de vorm van ‘Avengers: Endgame’. Deze keer kreeg Edward Norton de kans om de reputatie van personage Bruce Banner te redden in ‘The Incredible Hulk’, maar tevergeefs. De reacties waren zo mogelijk nog slechter. 

Derde keer, goede keer, dan maar? Gelukkig wel. Sinds de film ‘The Avengers’ is het Mark Ruffalo die de eer krijgt om de oneliner ‘Hulk, smash’ uit te spreken. Hij ontwikkelde zich ondertussen tot de chouchou van de kijker, al moesten de makers van de films het er telkens bijnemen dat hij het grootste spoilerkanon van al hun werknemers bleek: hij bleef maar verklappen wat er in de films zou gebeuren.

Eric Bana, Edward Norton, en Mark Ruffalo als Bruce Banner aka The Hulk.
Marvel Eric Bana, Edward Norton, en Mark Ruffalo als Bruce Banner aka The Hulk.

7. Iron Mans beste vriend werd vervangen, omdat de acteurs géén vriendjes waren

Terrence Howard speelde in diezelfde Marvel-franchise James ‘Rhodey’ Rhodes, de beste vriend van Iron Man. Hij was te zien in de eerste ‘Iron Man’-film, uit 2008. Op de set ging het er echter heel anders aan toe. Howard kreeg ruzie met Iron Man-acteur Robert Downey Jr., over het geld dat hij normaal gezien betaald zou krijgen voor het project. 

“Dat was echt laag, want ik heb de rol van Iron Man aan Robert getipt”, legde Howard uit in een interview. “Ik tekende samen met hem op voorhand een contract. Het bedrag dat ik zou krijgen voor de tweede en derde film stond al vast. Toen het echter zover was zeiden ze me: ‘kijk, we gaan je maar een achtste betalen van wat we je belooft hebben, want we denken dat deze film succesvol zal zijn met of zonder jou’. Toen ik mijn vriend Robert daarover belde, belde hij me drie maanden lang niet terug. Veelzeggend... Het is bizar dat de man die ik hielp om Iron Man te worden, het geld opeiste dat naar mij zou moeten gaan en mij zo heeft buitengewerkt.” 

Howard werd vanwege het meningsverschil inderdaad ontslagen. Acteur Don Cheadle nam de rol van Rhodey, die later superheld War Machine zou worden, sindsdien op zich. 

Terrence Howard en Don Cheadle als Rhodey.
Disney Terrence Howard en Don Cheadle als Rhodey.

8. Batman werd gedumpt door zijn liefje

Katie Holmes speelde de rol van Rachel Dawes, de love-intrest van Batman, in de film ‘Batman Begins’. Ze weigerde echter terug te komen voor de sequel, omdat ze aan andere projecten wilde werken. Tijd voor een nieuwe liefde, in dat geval: Maggie Gyllenhaal nam de rol op zich in vervolgfilm “’The Dark Knight’. 

Katie Holmes en Maggie Gyllenhaal in de Batman-films.
Warner Bros. Pictures Katie Holmes en Maggie Gyllenhaal in de Batman-films.

9. Perkamentus stierf in het echt vroeger dan in Harry Potter

Wat als het ergste gebeurt en één van de acteurs uit de filmfranchise er plots niet meer is? Het gebeurde in de cast van de Harry Potter-reeks. Richard Harris, die in de eerste twee films de rol van professor Perkamentus speelde, stierf na de opnames van ‘Harry Potter And The Chamber Of Secrets’. Hij werd 72. Er zat voor de makers van de films dus niets anders op: een nieuwe acteur moest worden ingeschakeld, want Perkamentus zou tot het eind van de franchise een belangrijke rol vervullen in het verhaal, dat gebaseerd werd op de boeken van schrijfster J.K. Rowling. De Ierse acteur Michael Gambon nam het over vanaf de derde Potter-film, al hadden de andere acteurs het moeilijk met het verlies van Harris. 

Richard Harris werd na zijn dood vervangen door Michael Gambon.
Warner Bros. Pictures Richard Harris werd na zijn dood vervangen door Michael Gambon.

10. The Crown

Een tijdsprong is geen vreemd gegeven in tv-series, maar wat als de sprong zo groot is dat de leeftijd van de originele acteurs niet meer overeenkomt met hun leeftijd in het verhaal? Dat is het geval in Netflix-reeks ‘The Crown’, die al sinds het begin in 2016 gretig wordt bekeken door abonnees. De serie verhaalt over het leven van de Britse Queen Elisabeth II, vanaf haar jonge jaren. Na twee seizoenen is het echter tijd om een andere periode van haar leven in beeld te brengen. Tot nu toe speelde ‘The Crown’ zich af in de periode rond 1950, tot de vroege jaren ‘60. Het volgende seizoen loopt echter van eind jaren ‘60 tot in de jaren ‘80. Hoofdrolspelers Claire Foy (Elisabeth) en Matt Smith (Philip), die tot nu toe Elizabeth en Philip hebben gespeeld, zouden er dan iets te jong uitzien voor hun rol. Vervangen is de boodschap!

Netflix maakte eind vorig jaar al bekend wie de eert krijgt om in hun voetsporen te treden. De Britse actrice Olivia Colman, die dit jaar nog een Oscar won voor haar prestatie in ‘The Favourite’, neemt de rol van Queen Elizabeth II op zich. Haar echtgenoot, prins Philip, wordt gespeeld door Tobias Menzies, die we kennen uit onder andere ‘Game Of Thrones’ en ‘Outlander’. 

Het is het zeker waard om de nieuwe cast al eens te bekijken, want ze lijken echt sprékend op de echte royals. En op hun voorgangers, natuurlijk. 

Claire Foy wordt vervangen door Oscar-winnares Olivia Colman.
Netflix Claire Foy wordt vervangen door Oscar-winnares Olivia Colman.

11. Lang leve de soap serie

Doorgaan met filmen tot in de oneindigheid, daar kennen soaps alles van. Of het nu gaat om ‘Familie’ in Vlaanderen of om ‘Mooi & Meedogenloos’ in Amerika, als je al decennialang op tv komt, kan het niet anders dan dat er hier of daar eens een acteur sneuvelt. De meest memorabele wissel in ‘Mooi & Meedogenloos’ was ongetwijfeld die van Ridge Forrester. De rol werd gespeeld door Ronn Moss, vanaf de start in 1987 tot 14 september 2012. Hij verliet de reeks omdat men weigerde hem nog meer te betalen. Vol overtuiging dat hij onvervangbaar was, bewees de studio hem het tegendeel. Sinds 2013 wordt de rol vertolkt door Thorsten Kaye. 

Ron Moss werd ingewisseld voor Thorsten Kaye.
CBS Ron Moss werd ingewisseld voor Thorsten Kaye.

In ‘Familie’ kunnen we als voorbeeld de rol van Véronique aanhalen. Zij werd al gespeeld door drie verschillende actrices: Anne Somers, Ann-Christine Hendrickx, en momenteel zien we Sandrine André als de roodharige hoofdrol. 

De drie gedaantes van Véronique: Ann-Christine Hendrickx, Anne Somers en Sandrine André.
VTM De drie gedaantes van Véronique: Ann-Christine Hendrickx, Anne Somers en Sandrine André.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erwin Brees

    jullie zijn een paar Doctors Who vergeten , John Hurt (de doctor tussen Mc Can en Ecleston in de film the day of the Doctor)en David Bradley (die tevens de eerste doctor speelt die zichzelf,Peter Capaldi tegenkomt inde kerstspecial van 2017) en naast de franchise peter cushing die 2 films voor zijn rekening neemt zie imdb

  • Marco Debart

    Waarom moet het ook noodzakelijk Indiana Jones zijn ? Maar gewoon een film over een andere avonturier. Dan is al die heisa niet nodig.

  • Mario Adams

    I got a bad feeling about this…. Harrison Ford heeft gelijk. Hij IS Indiana Jones. Zijn stijl van acteren kan niemand evenaren. Net zoals niemand hem kan vervangen als Han Solo.. Solo: A Star Wars Story had veel beter geweest met Ford. Ze hadden hem digitaal kunnen jonger maken.