Docudrama over kaping Sabenavliegtuig in 1972 waarbij Netanyahu als para het vliegtuig bestormde

In Jeruzalem is dinsdag "Sabena Hijacking - My Version" in première gegaan, een documentaire over de kaping van een Sabenavlucht in 1972. De première werd onder meer bijgewoond door premier Benjamin Netanyahu en ex-premier Ehud Barak, die beiden nauw betrokken waren bij de kaping: ze maakten namelijk deel uit van "Operatie Isotope", waarbij een groep para's het vliegtuig bestormde. Ook voormalig premier Shimon Peres, op het moment van de feiten minister van Transport, was aanwezig op de vertoning.

Kaping
Acht mei 1972: een Boeing-707 van Sabena (vlucht 571) is onderweg van Wenen naar de luchthaven Lod nabij Tel Aviv wanneer het toestel boven Athene wordt gekaapt door vier Palestijnse terroristen, lid van de Zwarte September. De kapers laten het toestel met een 90-tal passagiers en een 10-tal bemanningsleden aan boord voortvliegen naar Lod Airport (de huidige Ben Gurion International-luchthaven) in Tel Aviv, en eisen daar de vrijlating van ruim 300 Palestijnse gevangenen. Gebeurt dit niet, dan dreigen ze ermee het toestel op te blazen.

Operatie Isotope
De Israëlische autoriteiten gaan echter niet in op de eis, en in de vroege ochtend van 9 mei wordt overgegaan tot een reddingsoperatie, "Operatie Isotope". Een commando van twaalf Israëlische para's, verkleed als monteurs, benadert het vliegtuig. Ze slagen erin het toestel binnen te dringen, en maken in enkele minuten tijd een einde aan de kaping. De twee mannelijke kapers worden gedood, terwijl een van de twee vrouwelijke kapers gewond raakt.

Netanyahu
Ook één para en drie passagiers raken gewond; een van de passagiers zal later aan haar verwondingen overlijden. Bij de twaalf para's bevonden zich twee latere premiers van Israël: Benjamin Netanyahu en Ehud Barak. Netanyahu raakt trouwens gewond bij de bestorming: hij wordt door een collega geraakt.

Op 14 augustus 1972 worden de twee vrouwelijke kapers, de 21-jarige Rima Tannous en de 19-jarige Therese Halsa (Halasseh), veroordeeld tot levenslange opsluiting. Eind jaren 70-begin jaren 80 komen ze echter alweer vrij bij een gevangenenruil.

"De film heeft me geraakt"
Benjamin Netanyahu was geroerd door de film: "De film heeft me geraakt, ik werd veertig jaar teruggeschoten in de tijd", zo liet hij achteraf optekenen.

"Sabena Hijacking - My Version" werd geproduceerd door het Israëlische Keshet Broadcasting, United King Films en het Israëlische filmfonds. Regisseur is Rani Sa'ar. Keshet wil de film op festivals screenen. Op 8 september verschijnt de documentaire in de Israëlische bioscopen.

Benjamin Netanyahu was geroerd door de film: "De film heeft me geraakt, ik werd veertig jaar teruggeschoten in de tijd"
AFP Benjamin Netanyahu was geroerd door de film: "De film heeft me geraakt, ik werd veertig jaar teruggeschoten in de tijd"