Disneyfilms bekijken is niet zo onschuldig als het lijkt: ‘Belle en het Beest’ gevaarlijkste, ‘Aladdin’ racistisch volgens onderzoekers

‘Belle en het Beest’.
kos ‘Belle en het Beest’.
Disneyfilms maken al decennialang deel uit van de westerse (film)cultuur: zowat elke nieuwe animatiefilm van Walt Disney Pictures is/was goed voor een familiebezoek aan de bioscoop. Volgens een nieuwe studie blijkt echter een groot deel van die vooral oudere films schadelijk te zijn voor de jongsten onder ons. Zo kunnen Sneeuwwitje, Doornroosje en De Leeuwenkoning leiden tot een ongezond zelfbeeld, racisme en zelfs huiselijk geweld. Dé gevaarlijkste film is Belle en het Beest, waar het stockholmsyndroom om de hoek loert.

Dr. Victoria Cann, lesgeefster aan de universiteit van East Anglia in het Engelse Norwich, bestudeerde alle Disneyfilms en kwam tot de onthutsende conclusie dat de doelgroep van de films, de kinderen, er eigenlijk niet mee gebaat zijn.

Belle en het Beest is een klassiek geval van het stockholmsyndroom”, zo stelt ze. Het stockholmsyndroom is een psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling en inhoudt dat de gegijzelde sympathie krijgt voor de gijzelnemer. “Het Beest staat de hele film op het punt geweld te gebruiken. En het verhaal geeft de indruk dat een vrouw een gewelddadige partner kan veranderen, als ze maar lang genoeg volhoudt. Op het einde van de film verandert het beest in een blonde blanke man en lijkt het alsof ze nog lang en gelukkig zullen leven, want hij kan onmogelijk bedreigend of kwaad zijn”, aldus Cann.

Alle goede personages zijn blank, onder wie zelfs Aladdin, terwijl alle slechteriken zwart zijn

Dr. Victoria Cann over Aladdin

Ook Aladdin krijgt ervan langs. De film uit 1992 is racistisch, zo zegt Cann. “Alle goede personages zijn blank, onder wie zelfs Aladdin, terwijl alle slechteriken zwart zijn. Ook bij De Leeuwenkoning wordt dezelfde techniek gebruikt: de kwaadaardige Scar is veel donkerder dan de rest van de personages.”

Onrealistische verwachtingen voor meisjes

Een andere expert, dr. Laura Coffey-Glover van de Nottingham Trent Universiteit, merkt op dat Sneeuwwitje onrealistische verwachtingen schept voor jonge meisjes. “Het verhaal creëert de indruk dat meisjes hulpeloos zijn en moeten wachten tot hun prins op het witte paard langskomt.”

De experts hebben ook problemen met Doornroosje: de onmogelijk smalle taille van het personage zou anorexia in de hand werken.

Bijkomend probleem met zowel Sneeuwwitje als Doornroosje: de kwestie van wederzijdse toestemming. “In beide animatiefilms wordt een meisje gekust terwijl ze ligt te slapen.”

Maar zoals het een Disneyfilm betaamt, is er aan het einde ook goed nieuws: de recentere Disneyfilms krijgen wel een opgestoken duim van de onderzoekers. Frozen bijvoorbeeld, waar modernere thema’s als vriendschap, loyauteit en feminisme aan bod komen. Wat tot de conclusie kan leiden dat alles in zijn tijdsgeest bekeken moet worden.
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van de Wal

  Ben nu eens echt benieuwd wat die 'onderzoekers' van het verhaal'Ali Baba en de veertig rovers'zouden maken....

 • Pascale De Block

  Wie er op zo een manier naar kijkt heeft pas ECHTE problemen. Laat die mooie films met rust seg!

 • swa Jonckheere

  Gaan wij nu a.u.b. eens serieus blijven en deze mooie films waarderen zoals wij dat in onze jonge jaren hebben gedaan. Racisme en seksisme zoeken in deze films, mensen toch allee stop die zever.

 • Tine Lammens

  Jongens toch. Wat een dikke zever. Precies of een kind die naar Disney kijkt

 • Walter Stassen

  Aleh daar gaan we weer. Opvallend detail: het is weer een vrouw die dit "onderzoek" deed. Grotere onzin dan dit hoor je niet vaak. Alsof wij, die opgegroeid zijn met deze films, allemaal racisten met psychische problemen zijn geworden. Nee, het politiek correct willen zijn creëert veel meer psychische problemen hoor. Kijk zelf naar de wereld en de jeugd nu en vergelijk met 20 jaar geleden. I rest my case.