Deze sublieme Pixar-kortfilm kan je nu eindelijk online bekijken

Wie Finding Dory in de bioscoop is gaan bekijken, moet dit wondermooie werkstukje van Pixar herkennen. Voor alle anderen staat Piper sinds kort online: een hartverwarmend kortfilmpje over opgroeien, nieuwe dingen proberen en je grenzen verleggen.

Piper is geschreven en geregisseerd door Alan Barillaro, die ook zijn sporen verdiende bij straffe Pixar-prenten als Wall-E, The Incredibles en Finding Nemo. De kortfilm vertelt het verhaal van een piepjonge strandloper die doodsbang is voor de zee en de golven. Maar dan toont een heremietkreeftje hoe het moet.

De boodschap is mooi en hartverwarmend, maar het is toch bovenal de grafische precisie en het gevoel voor detail die je naar adem doen happen. Sommige observatoren opperen dat Pixar met zijn kortfilms een glimp toont van de toekomst van zijn animatiefilms. Maker Alan Barillaro zei daarover in juni aan De Morgen: "Voor het zand is haast elke korrel apart vormgegeven. En hebben we goed nagedacht over de vorm of de kleur. In een kortfilm is er ook meer vrijheid om creatieve risico's te nemen, om dat fotorealistische te benaderen dat ik hier graag wou instoppen.

"Niet zo lang geleden gaven enkele Pixar-medewerkers ook al hun persoonlijke project, Borrowed Time, vrij op het web. Het is een totaal andere stijl, toon en thema, maar het blijft een enorme aanrader:

Borrowed Time - Pixar Short Movie