De verrassende reden waarom ‘The Sound of Music’ zo’n populaire kerstkraker werd (en dat zonder één vlok sneeuw)

The Sound of Music
De temperaturen dalen en de feestdagen staan nu echt voor de deur. Het ideale moment om jezelf voor de televisie te nestelen. De kans is groot dat je op op zo’n moment kiest voor ‘Home Alone’, ‘Love Actually’ of ‘The Sound of Music’, klassiekers waar we na al die jaren nog steeds niet op uitgekeken zijn. Maar waarom wist ‘The Sound of Music’ - waar nochtans geen vlokje sneeuw of kerstballen aan te pas komen - zo’n kerstkraker te worden? 

Het is bijna onmogelijk dat je de musical ‘The Sound of Music’ (1965) nog nooit gezien hebt. De klassieke film - waarin de lieflijke gouvernante Maria (de toen 30-jarige Julie Andrews) de 7 kinderen Von Trapp op sleeptouw neemt met haar vrolijke liedjes - komt vaak terecht in allerlei kerstfilm-lijstjes, hoewel de musical eigenlijk niets met de feestperiode te maken heeft.

Toch is er een passende verklaring. Voordat dvd’s en streamingdiensten de norm werden, moest de algemene bevolking zich op een bepaald tijdstip verzamelen rond een tv-toestel om hun favoriete films te bekijken. Omdat gezinnen en families traditioneel meer tijd samen doorbrengen tijdens de kerstvakantie, besloten de netwerken om enkel gezinsvriendelijke films uit te zenden in de aanloop naar Kerstmis. Omdat ‘The Sound of Music’ geschikt was voor alle leeftijden, zonder aanstootgevende inhoud, werd de 174 minuten durende film beschouwd als een veilige optie voor jong en oud.

Bovendien was het publiek al langer vertrouwd met de kenmerkende nummers uit ‘The Sound of Music’. De toneelversie van ‘The Sound of Music’ was immers al vijf jaar eerder verschenen, waardoor het verhaal en de songs, zoals het geliefde nummer ‘My Favourite Things’, reeds een publiek gevonden had. Bovendien zong Julie Andrews het nummer al tijdens een tv-special van Garry Moore in 1961, wat ook bijdroeg aan de opkomst van de song als kerstlied.

‘Niet vreemd, toch?’

Actrice Angela Cartwright, die Brigitta in de film speelde, zei eerder dat ze de blijvende connectie met Kerstmis niet zo vreemd vindt. “Dit is het seizoen van goede tijdingen en zegeningen”, vertelde ze tegen Billboard in 2017. “De nummers herinneren aan je favoriete dingen en zijn dus uiterst perfect voor dit seizoen.”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elvira Saerens

  Marilyn Monroe overleed in 1962. De rol van de barones werd gespeeld door Eleonor Parker.

 • Geert Van de Moortele

  Marlyn Monroe in een glansrol als barones Schroeder.

 • JOZEF CAVERNEELS

  En het verhaal berust en is gebaseerd op WAAR gebeurde feiten

 • Walter Stiers

  Ik vind dit een prachtige film en heb deze al zeker 50 maal gezien, mooie muziek wordt je nooit moe.

 • Patrick Verbelen

  Het goede nieuws is dat "Home alone" en "The Sound of Music" eigendom zijn van de Disney Company, die hebben sinds kort ook hun eigen streamingdienst Disney+. In landen waar Disney + te ontvangen is, zal het gedaan zijn met deze films uit te zenden op Tv, ze komen exclusief op Disney+