De mooie meisjes van Woody Allen

Woody Allen met Lea Seydoux en Rachel McAdams
AP Woody Allen met Lea Seydoux en Rachel McAdams
Vanaf volgende week draait Irrational Man, de 46e(!) film van Woody Allen, in de bioscoop. In de hoofdrollen Joaquin Phoenix én Emma Stone, de nieuwe muse van de regisseur. Stone was niet de eerste en zal niet de laatste zijn. Hoog tijd voor een overzicht.

"Ik heb grote bewondering, interesse en lust voor alle vrouwen in mijn films. Ik zou ze allemaal mee uit willen nemen," vertelde de regisseur in 2011 aan W-Magazine. Bij een aantal van hen lukte het de regisseur overigens ook en hield hij er een lange relatie aan over. Wij zetten een paar van zijn belangrijkste muses op een rijtje.

Diane Keaton:
Een van de eerste vrouwelijke actrices waarmee Allen werkte. Sterker nog: volgens Allen leerde hij dankzij haar vrouwelijke rollen schrijven. De twee hadden een behoorlijk lange relatie en uiteindelijk speelde ze 8 films van de regisseur.

Wikipedia

Mia Farrow:
Farrow en Allen werkte in de jaren '80 samen in 13 films. Ook met Mia Farrow kreeg Allen een relatie, ze adopteerden twee kinderen en Farrow bracht nog een derde kind ter wereld. De relatie eindigde abrupt toen Allen een affaire met een van de geadopteerde kinderen, Soon-Yi, bleek te hebben. Met Soon-Yi is hij overigens nu getrouwd.

Mia Farrow
anp Mia Farrow

Scarlett Johansson:
Dé favoriete actrice van Allen in de jaren '00. De twee werkten samen voor drie films, waarvan Vicky Christina Barcelona duidelijk de beste was. "Een van de sexieste vrouwen ter wereld," noemde Allen haar en hij gaf meerdere keren in interviews aan onder de indruk van haar humor en gevatheid te zijn.

Scoop

Penelope Cruz:
De casting van Cruz duurde naar het schijnt amper 40 seconden. Naar het schijnt was Allen zo verbijsterd door haar schoonheid dat hij ook geen andere actrices meer liet langs komen, maar de rol direct aan Cruz gaf. Ze werkten samen voor twee films.

REUTERS

Mariel Hemingway:
Hemmingway was pas 17 toen ze een rol kreeg in Manhattan, een van de meest geroemde films van Allen. De eerste echte zoensessie in haar leven was met Allen, zo vertelde ze in een interview met W-magazine. Voor de opnames oefende ze op haar arm in de spiegel. Na Manhattan kwam haar acteercarrière overigens nooit echt van de grond.

Manhattan

Emma Stone:
De nieuwste muse van Allen is Emma Stone, met wie de regisseur eerder werkte voor de film Magic in the Moonlight en nu voor Irrational Man. "Emma kan alles: ze kan acteren, zingen, dansen, verbazen, ze is knap en intelligent," zo prees Allen de 26-jarige actrice.

EPA