Crew bin Laden-film vlucht voor Indiase nationalisten

Crewleden proberen hun materiaal te beschermen tegen de nationalistische actievoerders.
AP Crewleden proberen hun materiaal te beschermen tegen de nationalistische actievoerders.
Radicale Hindoes hebben in Noord-India de opnames verstoord voor de nieuwe film van Oscarwinnares Kathryn Bigelow ('The Hurt Locker'). Die nog titelloze film gaat over de zoektocht naar en de executie van Osama bin Laden.

Rechts-nationalisten van de VHP (Vishwa Hindu Parishad) stoorden zich niet aan de inhoud van de film, wel aan het feit dat voor de shoot-out met happy end de Pakistaanse vlag op Indiase bodem wapperde.
 
'Provocerende' opschriften
Voor de opnames in Mani Majra nabij de stad Chandigarh werd de Pakistaanse garnizoensstad Abottabad nauwkeurig nagebouwd. In die stad werd bin Laden in mei vorig jaar door een speciale Amerikaanse eenheid gedood. Om de omgeving Pakistaans te doen lijken, wapperden er groen-witte nationale vlaggen van het land en hingen er opschriften in het Urdu, de belangrijkste taal in Pakistan.

De Hindoe-nationalisten beschouwden die vlaggen als een provocatie. "We zullen nooit toelaten dat Pakistaanse vlaggen op Indiaas grondgebied wapperen", verklaarde een demonstrant. De aanval van de nationalisten dreef de filmcrew op de vlucht.

Afgewerkt zonder vlaggen
Regisseur Bigelow was op het moment van de feiten niet op de set aanwezig. De ex van James Cameron stemde er na de heisa mee in om de rest van de opnames voor de film, die volgens de Hindustan Times 'Zero Dark Thirty' gaat heten, zonder Pakistaanse vlaggen te maken.

Bigelow had besloten de film in India te draaien omdat de Amerikaans-Pakistaanse betrekkingen momenteel stroef verlopen en wegens de "gespannen veiligheidstoestand" in het land.