Ga naar de mobiele website
^ Top

Componist Disney-klassiekers overleden

Componist Robert B. Sherman, vooral bekend als componist van liedjes uit talloze klassieke Walt Disneyfilms, is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden.

Sherman was samen met zijn broer Richard onder meer verantwoordelijk voor het nummer It's a small world (after all), dat vooral bekend werd door de gelijknamige attractie in de diverse Disneyparken. Ook schreef hij het beroemde lied Supercalifragilisticexpialidocious uit de film en musical Mary Poppins en verzorgde hij de muziek voor de films Jungle Book, Winnie the Pooh en Chitty Chitty Bang Bang.

De componist won veel prijzen. Hij ontving twee Oscars, voor de volledige soundtrack van Mary Poppins en voor het liedje Chim Chim Cher-ee. Samen met zijn broer kreeg hij ook een ster op de Hollywood Walk of Fame.

De broers Sherman kregen muziek met de paplepel ingegoten: hun vader was ook componist. Daarom leerden de broers al op jonge leeftijd een groot aantal instrumenten spelen, waaronder viool en piano. Behalve liedjes schreef Robert Sherman als tiener ook al toneelstukken en hoorspelen, onder meer over de Tweede Wereldoorlog. Hij was als soldaat betrokken bij de bevrijding van concentratiekamp Dachau, waarbij hij in zijn knie werd geschoten. Hierdoor liep hij de rest van zijn leven met een stok.

In de jaren '50 richtten de broers hun eigen muziekuitgeverij op. Hiermee trokken zij de aandacht van Walt Disney, die hen vroeg voor hem te komen werken als songwriters. In 2008 werden de twee broers onderscheiden met de National Medal of Arts, de hoogste artistieke onderscheiding die de Amerikaanse regering kan uitdelen.

Sherman overleed in Londen, waar hij de laatste jaren woonde.

De soundtrack van de Amerikaanse muziekfilm Chitty Chitty Bang Bang uit 1968
De soundtrack van de Amerikaanse muziekfilm Chitty Chitty Bang Bang uit 1968
Meer over


Meld een bug