Exclusief voor abonnees

COLUMN. Achter de schermen van ‘De Kampioenen’-film met An Swartenbroekx: “Alle opname-emoties moeten worden weggespoeld”

Kristof Ghyselinck
De opnames van de vierde F.C. De Kampioenen-film zijn voor actrice en scenariste An Swartenbroekx (49) een razend drukke periode. In deze column vertelt ze wat er beweegt in haar leven, professioneel én privé.

Aan alle mooie liedjes komt een einde, ook aan ons filmavontuur. We hebben nog enkele draaidagen en -nachten voor de boeg, maar op 3 mei zal Jan Verheyen onherroepelijk ‘It’s a wrap!’ roepen. 4 mei staat alvast doorgestreept in mijn agenda. Uit ervaring weet ik dat het wrap-feestje dat na zo’n laatste opnamedag volgt, een emotioneel afscheid wordt van een ploeg waarmee je twee maanden lang lief en leed hebt gedeeld. En die emoties moeten worden weggespoeld en weggedanst! Zeker door de crew, die elke dag op een ontiegelijk vroeg tijdstip op de set moet staan, in alle weersomstandigheden.

Maar ons filmavontuur was echt wel een mooi liedje, met slechts enkele valse noten. Natuurlijk waren de maartse buien en aprilse grillen soms spelbreker, maar er zijn ook anekdotes die nog vaak naverteld zullen worden…

© VRT

Jan Verheyen heeft aan den lijve ondervonden dat films maken je gezondheid kan schaden. Onze regisseur kan veel, maar hij is niet echt sportief aangelegd. De ‘Video-village’ is het tentje waarin regisseur, script, enzovoort zitten om de opnames te bekijken. Toen dat op een dag wat te ver van de set opgesteld stond, vroeg Jan een fiets om zich sneller heen en weer te kunnen verplaatsen. Bij zijn tweede rit liep het al mis: om onbegrijpelijke redenen botste hij met zijn fiets tegen Hans, onze ‘key grip’. Jan maakte een ‘doodsmak’ tegen het asfalt. Even was er paniek omdat hij bewegingsloos bleef liggen. Gelukkig hield hij er slechts enkele schaafwonden aan over, en de volgende dagen kon hij genieten van de moederlijke bezorgdheid van de vrouwelijke cast- en crewleden…

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.