Chinezen mogen bijbeldrama 'Noah' niet bekijken

Russell Crowe speelt Noah in de film.
AP Russell Crowe speelt Noah in de film.
De Chinese overheid heeft beslist dat Darren Aronofsky's nieuwste film 'Noah', met Russell Crowe in de hoofdrol, niet vertoond zal worden in China. De film werd eerder ook al verboden in sommige moslimlanden wegens religieuze redenen, stellen gespecialiseerde Amerikaanse media.

Het verbod zou grotendeels ingegeven zijn door de argwaan die het communistische regime koestert tegenover de religieuze onderwerpen die aan bod komen in de film. Dat valt te horen bij Hollywood Reporter. Peking heeft geen officiële reden gegeven voor het verbannen van de film uit de Chinese zalen.

Volgens de Los Angeles Times moet de reden van het verbod ergens anders gezocht worden. Het blad haalt zijn eigen -anonieme- bronnen aan, waar te horen zou vallen dat het puur om commerciële redenen gaat.

Het klopt dat China jaarlijks slechts een beperkt aantal films van vreemde origine toelaat, en vooral dan Amerikaanse kaskrakers. In het verleden kregen onder meer 'Godzilla', 'The Amazing Spider-Man 2' en 'Captain America' groen licht.

In de Verenigde Staten scoorde de film de voorbije weken sterk. Er werden al honderden miljoenen dollar aan verdiend. 'Noah' vertelt het bijbelse verhaal van de Ark van Noah, hoewel er ook een sterke ecologische dimensie in verweven is. Zo eten Noah en zijn entourage bijvoorbeeld vegetarisch.

In de Verenigde Staten was er ook al kritiek van christelijke organisaties op de manier waarop Noah neergezet wordt door Crowe. In bepaalde moslimlanden werd de film verbannen omdat de islam de weergave van profeten verbiedt.