Cameraman bevestigt: beelden van treinramp Buizingen wél correct gekocht door Netflix

Screenshot Netflix
De makers van ‘Death Note’, de film waarin luchtbeelden van de treinramp in Buizingen te zien zijn, hebben die beelden wel degelijk op een correctie manier aangekocht om ze te kunnen gebruiken. De beelden werden gemaakt door de Belgische cameraman Wim Robberechts, die ze aanbood via een digitale beeldbank. Dat schrijft De Standaard.

Er was de afgelopen dagen heel wat te doen om de bewuste beelden van de treinramp in Buizingen op 15 februari 2010 die opduiken in de Netflix-film ‘Death Note’. “Er is ons niets gevraagd”, reageerde de NMBS ontzet. “Dit is een compleet gebrek aan respect. Wansmakelijk.” 

“Dit is ongehoord”, klonk het ook bij Anita Mahy. Zij overleefde het ongeval en wil klacht indienen. “Dat mag niet zoiets, dat is de treinramp herleiden tot fictie.”

Wél correct 

Volgens De Standaard werden de beelden echter op een correcte manier aangekocht. Ze werden gemaakt door de Vlaming Wim Robberechts, die zijn eigen bedrijf runt dat gespecialiseerd is in luchtfotografie en -video. “Op 17 februari 2010, twee dagen na de ramp, was ik in de buurt voor opnames met een helikopter. Ik ben toen een kijkje gaan nemen om beelden te maken die de nieuwszenders misschien konden gebruiken”, zegt Robberechts. “Maar RTL is de enige die ze gekocht en uitgezonden heeft.”

Om de beelden toch nog verkocht te krijgen, zette hij ze via een internationale agent op een digitale beeldbank. “Als een filmproducent beelden nodig heeft van een treinongeluk, dan tikt hij ‘train accident’ in op die site, en hij komt meteen terecht bij de beelden die ik in Buizingen heb gemaakt”, klinkt het. “Die producent heeft dus niets verkeerd gedaan. Hij heeft keurig betaald, en die beeldbank is geen persagentschap, er is geen restrictie tegen gebruik in fictie”.

Excuses

De cameraman begrijpt wel dat kijkers geschokt reageerden. “Er zijn geen slachtoffers te zien, niemand is herkenbaar, je ziet alleen enkele brandweerlui. Maar toch, ik heb er nooit bij stilgestaan dat ze ooit in dergelijke context zouden opduiken. Ik wil me dus zeker excuseren bij iedereen die erdoor gekwetst is.”

In de Netflix-horrorfilm 'Death Note’ zijn beelden gebruikt van een echte treinramp, die in 2010 in België aan negentien mensen het leven heeft gekost.
EPA In de Netflix-horrorfilm 'Death Note’ zijn beelden gebruikt van een echte treinramp, die in 2010 in België aan negentien mensen het leven heeft gekost.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy Van de Velde

  Wat met de privacy ? , die kerel vliegt met zijn helicopterken boven de rampplek ,maakt beelden en verkoopt die ? Hallo !

 • BERT VAN ELST

  internet staat vol met afbeeldingen van deze ramp

 • Marc Spandel

  Ik vermoed dat de NMBS bang is voor het (mogelijke) feit, dat de beelden die door deze privé firma genomen zijn, van dergelijk goed kwaliteit zijn (heel gedetailleerd), dat een slimme verzekeraar van de slachtoffers, er misschien op kan ontdekken dat de schuld van het ongeval bij de NMBS zélf lag, en dat de NMBS zal moeten opdraaien voor de gevolgen én schadevergoedingen.

 • Evarist Verplancke

  Hoe geschokt zijn die mensen bij het zien van nieuwsberichten en een jaaroverzicht?

 • marc huyghebaert

  Die man deed niets verkeerd en daarbij tegenwoordig filmt iedereen alles - is nu eenmaal zo - ga je alles verbieden dan??? Zelf delen ze alles op facebook maar als iemand anders het doet is het kot te klein