Brusselse Pili Groyne (11) krijgt prijs voor beste actrice op Spaans filmfestival

Regisseur Jaco Van Dormael.
EPA Regisseur Jaco Van Dormael.
De Brusselse actrice Pili Groyne heeft op het Internationaal Festival voor de Fantastische Film in het Spaanse Sitges de prijs voor Beste Actrice in de wacht gesleept. Dat meldt Wallonie Bruxelles Images (WBI). De amper elfjarige Groyne speelt in 'Le Tout Nouveau Testament' van Jaco Van Dormael de rol van Ea, de dochter van God.

Groyne speelde al opmerkelijke rollen in 'Deux Jours, Une Nuit' (2014) van de broers Dardenne en 'Alleluia' (2014) van de Fabrice Du Welz. In de nieuwe film van de Belgische cineast Van Dormael, met Benoit Poelvoorde in de hoofdrol, krijgt ze volgens WBI haar eerste grote rol. En ze rijft meteen de prijs voor Beste Actrice binnen op de 48ste editie van het filmfestival van Sitges.

'Le Tout Nouveau Testament' won eerder de prijs voor beste komische film op het Amerikaanse festival Fantastic Fest in Austin, Texas. De nationale selectiecommissie koos de film onlangs uit als de Belgische inzending voor de Oscar van Beste Niet-Engelstalige Film. Het is de derde keer dat een film van Van Dormael geselecteerd wordt om ons land in Los Angeles te vertegenwoordigen. In 1991 was 'Toto le Héros' de Belgische Oscarinzending, en in 1996 'Le Huitième Jour', allebei eveneens van Jaco Van Dormael. De film is ook geselecteerd voor de European Film Awards.