Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni en Ruth Beeckmans hielden triootje: "De film begon als souvenirtje voor onszelf"

Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni en Ruth Beeckmans.
Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni en Ruth Beeckmans.
Ze tourden twee jaar met het toneelstuk 'Hechten' en dat was zó fijn dat ze het ook op video wilden vastleggen. "Gewoon als souvenirtje", dachten Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni en Ruth Beeckmans, ofwel Brutteo. Ondertussen is dat souvenir een volwaardige film geworden: 'Trio', vanaf morgen in de zalen.

De naam 'Trio' kon haast niet beter gekozen zijn. Het acteursdrietal Ruth Beeckmans (37), Matteo Simoni (31) en Bruno Vanden Broecke (44) nam niet alleen de volledige productie in handen, de drie zijn bovendien de enige acteurs in de prent. Hun personages wagen zich daarbovenop nog eens aan een ander soort triootje.

De film vertelt het verhaal van de halfbroers Gert (Matteo) en Wim (Bruno). Die laatste - een eenzame, neurotische boekhouder - is jarig en als cadeau trakteert Gert hem op een avontuurtje met de grofgebekte escorte Lise (Ruth). Al snel mengt ook Gert zich in de paringsdans en neemt het verhaal verrassende wendingen.

Verwacht echter geen situaties en billenkletsers à la 'Safety First', de VTM-reeks waarin de drie acteurs schitterden als bewakingsagenten. "Het is een andere, wrangere soort humor, vinden wij. Maar het verhaal op zich hebben we wel bedacht ten tijde van 'Safety First'", zegt Bruno. "We hebben toen Stefaan Van Brabandt gevraagd om een theatertekst te schrijven." Daar was 'Hechten', het theaterstuk waarmee het trio twee jaar op de planken heeft gestaan in heel Vlaanderen, goed voor 60 voorstellingen.

En toen kwam het idee om dat stuk te verfilmen?

Bruno: "We zagen op voorhand al aankomen dat we eigenlijk geen afscheid wilden nemen van elkaar en van die fijne periode."

Matteo: "Tijdens het diner voor de laatste voorstelling hebben we beslist om er een film van te maken. Ik ging een cameraman boeken, Ruth zorgde voor het licht en Bruno ging een geluidsman strikken. Voor we het beseften, waren we effectief bezig aan 'Trio' en bestond 'Brutteo' plots, de bvba die we hebben opgericht om deze film te kunnen maken."

Bruno: "En dat terwijl het opzet eigenlijk was om een filmpje voor onszelf te maken. We wilden dat theaterstuk capteren."

Ruth: "Gewoon met de bedoeling om dat later aan onze kinderen te laten zien, iets voor ons nageslacht."

Als een souvenirtje?

Bruno: "En dat is dus duidelijk uit de hand gelopen. (lacht)"

Matteo: "We hadden nooit verwacht dat die film er effectief zou komen. Alles wat er nu dus bijkomt, is een cadeau."

Ruth: "Zo is 'Trio' zelfs al geselecteerd voor het filmfestival in San Francisco."

Matteo: "Zot, hé. Volgende maand gaan we hem daar al voorstellen. Er zijn drie visies gepland en een Q&A met het publiek."

Jullie hebben alles zelf gedaan voor deze film. Hoe vertaalt zich dat op de set?

Bruno: "Als acteur stap je normaal in het verhaal van iemand anders. Maar dit is ons eigen verhaal, dus moet je ook alles zélf regelen."

Matteo: "Normaal ga je op een draaidag eerst naar de schmink, dan naar de catering en dan komt de productieassistent op je schouder tikken: 'Matteo, je moet nu naar de set komen'. Nu moesten we zélf onze croissants halen en zelf voor drinken zorgen."

Een tegenvaller?

Bruno: "Ik zou het op deze manier niet nog eens doen. (lacht) Ons respect voor een filmcrew is alleen maar groter geworden hierdoor. Een tweede film wél, daar zijn zelfs al plannen voor. Maar hopelijk met meer centen zodat we sommige dingen kunnen uitbesteden."

Matteo: "Er kwam gewoon meer bij kijken dan we verwacht hadden. En dan moet je daarnaast ook nog bepalen hoe we alles gingen filmen, hoe we bepaalde scènes gingen aanpakken. We hebben bewust voor een paar helpers rondom ons gezorgd: getalenteerde, lieve mensen die we al kenden."

Ruth: "Al waren we dan nog steeds maar met acht: wij met ons drieën, iemand voor de make-up, twee mensen voor het geluid, de cameraman en iemand voor het licht. Maar het was wel rock-'n-roll."

Bruno: (wrijft al lachend in zijn gezicht) "Waanzin was het! Zelfs de klap hebben we zelf gedaan. 'Actie' en dan direct spelen."

Jullie regisseerden elkaar dan?

Matteo: "We hebben heel lange takes gedraaid in deze film, soms wel van een kwartier. Achteraf bekeken we die dan 's avonds met een wijntje erbij en beslisten we of we nog een scène opnieuw zouden draaien of niet. Enkel bij de laatste scène was dat het geval."

Ruth: "Het ging eigenlijk zo vlot omdat we die personages al helemaal in ons lijf hadden zitten na de theatertour."

Matteo: "Bloopers - in tegenstelling tot bij 'Safety First', bijvoorbeeld - zijn er niet."

Er is wel één grote afwezige: Ben Segers.

Matteo: "Ah, maar hij was de cameraman, hé! (lacht)"

Ruth: "Nee serieus, hij had evenzeer in deze film kunnen meespelen, want we dragen hem een heel groot en warm hart toe."

Matteo: "Maar het lukte nu gewoon niet. Toen wij de theatervoorstelling gingen maken, was Ben nog met iets anders bezig."

Ruth, jij kreeg de meest expliciete scènes: eerst met je hand in Matteo's broek en vervolgens een gefaket orgasme in de auto. Moeilijk als beste vrienden?

Ruth: "Net omdat wij zo close zijn, voelde het voor mij gemakkelijker aan, denk ik. Raar of gênant was het allesbehalve, vooral omdat wij in het echt ook onnozel doen tegen elkaar. Bruno en Matteo, dat zijn mijn vriendinnen, hé. (lacht)"

Matteo: "Die scène in de auto was wel héél geestig."

Bruno: "Vooral omdat zo'n gekreun in een auto nog eens zo luid klinkt. (lacht) Maar er komt wel nooit bloot aan te pas."

Matteo: "Na de vierde take begon Ruth wel écht moe te worden."

Ruth: "Wat wil je? Da's wel vier keer klaarkomen, hé. (bulderlach)"

Hoe vormen jullie in het echte leven een perfect trio?

Ruth: "Wij voelen elkaar aan in de manier waarop we samenwerken of als we over iets vertellen."

Matteo: "We hebben dezelfde goesting."

Ruth: "En toch zijn wij alle drie heel uiteenlopende mensen, hé. Maar ze inspireren me. Met hen samenwerken, is met veel plezier naar het 'werk' gaan."

Matteo: "Op dit moment in mijn leven zijn Bruno en Ruth de juiste mensen met wie ik nog lang wil samenwerken. Ik hoop zij ook. (glimlacht)"

Ruth en Bruno: (in koor) "Zéker!"