Broers Taviani ontvangen Lifetime Achievement Award in Gent

De Italiaanse regisseurs en broers Paolo en Vittorio Taviani, die eerder dit jaar een Gouden Beer en ook vijf David di Donatello Awards wonnen met hun jongste film 'Caesar Must Die', hebben vanavond een 'Lifetime Achievement Award' gekregen op het Filmfestival Gent. De regisseursbroers Jean-Pierre en Luc Dardenne mochten die uitreiken.

De Taviani-broers krijgen de prijs omwille van hun "gedegen vakmanschap, hun indrukwekkende oeuvre en hun uitzonderlijke bijdrage aan de cinema", aldus het Filmfestival.

Echte gevangenen
In hun laatste film, 'Caesar Must Die', voeren echte gedetineerden uit de zwaarbeveiligde Rebibbia-gevangenis in Rome het toneelstuk 'Julius Caesar' van Shakespeare op voor hun medegevangenen. Artistiek directeur Patrick Duynslaegher (Filmfestival Gent) spreekt over een "gedurfde en originele adaptatie". "Wat ze ontdekken in de film, is de menselijkheid bij mensen die in hun leven de grootste fouten hebben begaan", klonk het.

Op de Belgische première vanavond vertelde Paolo dat hij de passie van de acteurs apprecieerde. "Op het moment dat de gevangenen acteren, zijn het niet meer dezelfde gevangenen die moorden hebben gepleegd. We hebben de film altijd met die contradictie in ons hoofd gedraaid."

Betekenis van 'Caesar Must Die'
Vittorio herinnerde dat de acteurs-gedetineerden mensen van eer zijn. "Dus van in het begin al was er een ontmoeting tussen hun leefwereld en die van Shakespeare, en dat is de essentiële betekenis van de film."

'Caesar Must Die' zal de komende dagen onder meer vier keer getoond worden in de Gentse gevangenis.