Belgische cineaste Chantal Akerman overleden in Parijs

Chantal Akerman.
Cinzia Camela/WENN.com Chantal Akerman.
De Belgische cineaste Chantal Akerman is maandag op 65-jarige leeftijd overleden in Parijs. Dat melden verschillende media vandaag.

Akerman werd op 6 juni 1950 geboren in Brussel. Ze experimenteerde met verschillende cinematografische genres, onder meer in de muzikale komedie 'Golden Eighties', de romantische komedie 'Un divan à New York' met Juliette Binoche en William Hurt, of ook nog het intimistische 'Nuit et jour', met een nog piepjonge Thomas Langmann, staat te lezen op de website van RTBF.

'Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles', die uitkwam in 1975, wordt beschouwd als een van haar bekendste films. De film gaat over een weduwe die zich thuis prostitueert.

Akerman kampte met manisch-depressieve periodes. Haar laatste film 'No Home Movie', over haar moeder die de concentratiekampen overleefde, werd voorgesteld op het Festival van Locarno (Zwitserland).

Ze was de dochter van een joodse familie die zich in de jaren dertig in België vestigde vanuit Centraal-Europa. Akerman maakte een vijftigtal films, gaande van documentaires tot muzikale komedie, waarin vooral de thema's het geheugen en de herinnering centraal stonden.