Belgen vallen in de prijzen op Césars

Benoît Debie.
AFP Benoît Debie.
Onze landgenoot Benoît Debie heeft in Parijs de César gewonnen voor de beste fotografie voor zijn werk in de film ‘Les Frères Sisters’ van Jacques Audiard. De prijs voor de beste documentaire ging naar de Belgische inzending ‘Ni juge, ni soumise’ van Jean Libon en Yves Hinant. 

De Luikse cameraregisseur was voor de eerste keer genomineerd voor een César. Hij verzilverde die nominatie dankzij zijn eerste samenwerking met Jacques Audiard. Die laatste won al twee keer de César voor beste regisseur en is ook nu opnieuw genomineerd in die categorie. ‘Les Frères Sisters’ won overigens ook de César voor het beste geluid. 

‘Ni juge, ni soumise’, de documentaire van Jean Libon en Yves Hinant over de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, won de prijs voor beste documentaire. De onderzoeksrechter nam de prijs zelf in ontvangst in Parijs. Toen de documentaire drie weken geleden nog in de prijzen viel tijdens de Magrittes, de Franstalige filmprijzen in ons land, was haar dat verboden door haar overste, de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, Luc Hennart.

Ook de prijs voor beste kortfilm ging naar een Belg, Rémi Allier, voor zijn film ‘Les petites mains’. De César voor beste fotografie ging naar Luikenaar Benoît Debie, voor de film ‘The Sisters brothers’ van Jacques Audiard, die daarvoor zelf de prijs voor beste regie kreeg.

Er waren nog verschillende andere Belgen genomineerd in andere categorieën. Zo waren ‘Girl’ van Lukas Dhont en ‘Nos batailles’ Guillaume Senez genomineerd in de categorie beste buitenlandse film. Maar die César ging uiteindelijk naar de Japanner Hirokazu Kore-eda voor ‘Shoplifters’.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.