Belangrijke prijs voor Antwerpse cineaste Isabelle Tollenaere op Filmfestival Rotterdam

ANP
Op het Filmfestival van Rotterdam is de dertigjarige Antwerpse cineaste Isabelle Tollenaere in de prijzen gevallen met haar film 'Battles'. Die werd bekroond door de internationale federatie van filmcritici. Tollenaeres eerste langspeelfilm is een filmisch essay dat op vier plaatsen in Europa - Albanië, België, Letland en Rusland - onderzoekt welke sporen recente conflicten hebben nagelaten in het landschap en op de mensen.

De filmmakers Carlos M. Quintela uit Cuba, Jakrawal Nilthamrong uit Thailand en Juan Daniel F. Molero uit Peru zijn de winnaars van de Hivos Tiger Awards, de belangrijkste prijzen op het Internationaal Filmfestival Rotterdam. De regisseurs ontvingen de prijzen van 15.000 euro vrijdagavond in de Rotterdamse Doelen.

Quintela kreeg een Tiger Award voor zijn film 'La Obra del Siglo' (Het Werk van de Eeuw), die gaat over drie generaties Cubanen. Nilthamrong werd onderscheiden voor 'Vanishing Point', over twee heel verschillende mannen die hun leven veranderen. Molero viel in de prijzen met 'Videophilia (and other viral syndromes)', een digitale reis langs "de verderfelijke zijpaden" van het internet.

De Big Screen Award van het IFFR ging naar 'Second Coming' van Debbie Tucker Green en de Kring van Nederlandse filmcritici kende zijn award toe aan 'Key House Mirror' van Michael Noer.

Welke film het publiek het beste vindt, wordt zaterdagavond bekend.