Bas Devos wint de Knack Focus Jo Röpcke Award

.
Bas Devos, regisseur van 'Violet', wint de Knack Focus Jo Röpcke-award 2014. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn "originele, dwingende en intens cinematografische film", zo werd bekendgemaakt op de Knack Focus filmdag in Kinepolis Gent.

"Met 'Violet' levert Devos een originele, dwingende en vooral intens cinematografische film af, waarvan er in Vlaanderen maar weinig worden gemaakt", motiveert Knack Focus' filmcriticus Dave Mestdach. "Devos wringt de emoties uit de beelden zelf, en kan daarbij rekenen op uitmuntend camerawerk van Nicolas Karakatsanis. Een verstild debuut met een grote zeggingskracht."

Devos ontving de award, een tekening van KnackFocus-huistekenaar Karl Meersman, deze namiddag op het 41ste Film Fest Gent uit handen van Jackie Röpcke, de weduwe van Jo Röpcke.

De prijs, genoemd naar wijlen BRT-filmjournalist Jo Röpcke, wordt elk jaar uitgereikt door het cultuurmagazine Knack Focus. De prijs bekroont een man of een vrouw die "een verdienstelijke, opmerkelijke of creatieve bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse film". In 2008 werd de award voor het eerst uitgereikt aan Fien Troch. De andere laureaten waren Felix Van Groeningen, Gust Van den Berghe, Nicolas Provost, Nicolas Karakatsanis en Caroline Strubbe.