Arthousefilm 'Gluckauf' wint vier Gouden Kalveren

De makers van de film 'Gluckauf' nemen het Gouden Kalf in ontvangst tijdens het Gala van de Nederlandse film in het Beatrix Theater.
ANP De makers van de film 'Gluckauf' nemen het Gouden Kalf in ontvangst tijdens het Gala van de Nederlandse film in het Beatrix Theater.
De arthousefilm 'Gluckauf' is vrijdagavond als grote winnaar uit de bus gekomen bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht. 'Gluckauf' werd uitgeroepen tot beste film en won eveneens in de categorieën beste regie (Remy van Heugten), beste scenario (Gustaaf Peek) en beste camera (Mark van Aller). De film was maar liefst tien keer genomineerd voor de filmprijzen.

Ook 'Bloed, Zweet & Tranen' deed het goed op het Gala van de Nederlandse Film. De makers gingen naar huis met drie Gouden Kalveren. Zo kreeg Martijn Fischer een Kalf voor beste acteur, Hadewych Minis voor beste vrouwelijke bijrol en Raymond Thiry voor beste mannelijke bijrol.

Georgina Verbaan werd verder uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in 'De Surprise' en deze film kreeg ook een Kalf voor beste production design door Hubert Pouille. 'Those Who Feel The Fire Burning' van Morgan Knibbe sleepte de prijs voor beste lange documentaire en beste sound design in de wacht. Ook de film 'Prins' scoorde twee Kalveren, een voor beste muziek (Palmbomen) en een voor beste montage (Mieneke Kramer).

Georgina Verbaan met haar Gouden Kalf.
ANP Georgina Verbaan met haar Gouden Kalf.

Beste korte film

De beste korte documentaire was volgens de jury 'Verboden Vlucht' en 'Under The Apple Tree' werd bekroond met een beeldje voor beste korte film.

Verder ging er een Gouden Kalf naar 'One Night Stand X - Geen koningen in ons bloed' voor beste televisiedrama. Jonas Smulders kreeg voor zijn rol in deze film de prijs voor beste acteur televisiedrama en Ariane Schluter mocht een beeldje in ontvangst nemen voor beste actrice televisiedrama voor haar rol in 'One Night Stand X - Een goed leven'.

De films 'Michiel de Ruyter' en 'De Ontsnapping', die eerder door de producenten werden teruggetrokken uit onvrede met het filmfestival, vielen niet in de prijzen. Ze maakten wel kans op een Gouden Kalf.