Alan Rickman bekijkt nooit zijn eigen films

Alan Rickman
ANP Alan Rickman
Alan Rickman, de 69-jarige ster uit klassiekers als Die Hard, Harry Potter en Sense and Sensibility koestert liever de herinneringen aan het draaien van de producties dan dat hij zichzelf terugziet.

Dat vertelde Rickman aan BuzzE tijdens een Nederlandse voorpremiere van zijn nieuwe film The King's Gardens waarin hij naast Matthias Schoenaerts acteert. Rickman speelt de Franse koning Lodewijk XIV in de periode dat hij zijn beroemde tuin in Versailles liet aanleggen. "Films zelf vergeet ik altijd snel", bekent Rickman. "Ik onthoud wel altijd het maken. Het land waar we waren, de vrienden die ik op de set heb gemaakt." Hiervan houdt de Britse ster ook aantekeningen bij. "Ik schrijf mijn herinneringen op in een dagboekje. Maar dat is echt voor mijzelf, ik heb geen enkele intentie om die aantekeningen ooit te publiceren."

De acteur houdt er zelf ook niet van om hoogtepunten of favoriete personages te moeten kiezen. "Als je er eentje kiest, voelt het alsof je de andere bedriegt", grinnikt hij. "Ik ben ontzettend trots op alles wat ik heb gemaakt. Maar ik ben even trots op Die Hard en Potter als op een paar kleine films die niemand gezien heeft. Ik maak zelf geen onderscheid tussen succesvolle titels en geflopte films waar ik in zat. Ze zijn mij allemaal even dierbaar."

Rickman staat fans altijd te woord en neemt altijd de tijd voor een selfie of handtekening. "Maar sinds de opkomst van sociale media voelt het meer alsof mensen je beschouwen als een soort trofee. Jij bent inwisselbaar geworden: het gaat veel mensen niet zozeer om met jóu op de foto te gaan, maar met een bekend persoon. Met die vluchtigheid kan ik niet zoveel."

Rickmans bekendste personage is ongetwijfeld professor Snape.
fanpop.com Rickmans bekendste personage is ongetwijfeld professor Snape.

Toneel

Rickmans hart ligt ook meer bij het toneel dan bij films. "Publiek in het theater is veel constanter. Ik denk ook dat toneelstukken meer met het echte leven te maken hebben dan de meeste films." Daarmee velt Rickman geen waardeoordeel over films. "Integendeel. Maar ik voel me over het algemeen meer verwant met het podium en de verhalen die daar verteld worden. De belangrijkste taak voor een acteur is om het publiek een spiegel van het echte leven voor te houden, zoals Hamlet dat ook al zei. En daar leent het theater voor mijn gevoel zich beter voor."

Historisch gezien klopt er bijvoorbeeld ook weinig van zijn King's Gardens, bekent hij. "De film gaat over de strijd tussen twee tuinarchitecten, een man en een vrouw", legt de ster uit. Deze rollen worden gespeeld door Kate Winslet en Matthias Schoenaerts. "Terwijl vrouwen in die tijd helemaal niet dat soort functies aan het hof mochten bekleden. Maar ik vond het een mooi verhaal dat ons iets kan leren over de positie van de vrouw in de samenleving. Hun liefde is eigenlijk heel modern, alleen is het verhaal geplaatst in een historische setting, in een tijd waarin vrouwen vooral werden beschouwd als decoratieve objecten. Dat contrast vond ik interessant."

The King's Gardens is de tweede film die Rickman maakte als regisseur. "Maar het is de laatste keer dat ik een historische film maak: het is veel gemakkelijker als een verhaal zich afspeelt in onze tijd. Zowel logistiek als financieel." Zelf had Rickman niet graag in de tijd van Lodewijk XIV willen leven. "Maar ik had wel graag een tijdmachine gehad, om daar eens geheel vrijblijvend een kijkje te nemen. Versailles is fantastisch. Maar achter alle pracht en praal zaten zoveel nadelen verscholen. De hygiëne was verschrikkelijk, niemand waste zich regelmatig. Er waren geen toiletten, geen riolering." Sowieso heeft Rickman erg weinig met tuinieren. "Ik heb totaal geen groene vingers: een tuin waar ik de verantwoordelijkheid voor moet dragen, zou geen lang leven beschoren zijn."