Acteur Frans Jozef in Sissi-films overleden

Karlheinz Böhm met zijn Ethiopische echtgenote Almaz en hun dochter Almaz jr. Foto uit 2011.
EPA Karlheinz Böhm met zijn Ethiopische echtgenote Almaz en hun dochter Almaz jr. Foto uit 2011.
De Oostenrijkse acteur Karlheinz Böhm is donderdagavond na een langdurige ziekte op 86-jarige leefijd overleden. Dat heeft een woordvoerster van de Oostenrijkse stad Salzburg vandaag laten weten.

Böhm kreeg grote bekendheid door zijn rol van keizer Frans Jozef I in de drie Sissi-films. Die geven een geromantiseerd beeld van het leven van Frans Jozefs echtgenote, keizerin Elizabeth, een rol gespeeld door Romy Schneider.

Böhm speelde in meer dan 60 films. Om zich aan het beeld van de eeuwige Frans Jozef te ontworstelen nam Böhm de rol op zich van seriemoordenaar en psychopaat in de film Peeping Tom van de Britse regisseur Michael Powell (1960). Hij is daarin de fotograaf Mark die vrouwen vermoordt en hun laatste oogopslag op film vastlegt. De film kreeg slechte recensies en Böhms carrière leek te stranden, maar de Duitse regisseur Rainer Werner Fassbinder bood hem een nieuwe kans. Böhm was te zien in verscheidene van diens films, zoals Effi Briest (1973) en Mutter Küsters' Fahrt zum Himmel (1975).

Onder de indruk van een reis naar Kenia riep Böhm in 1981 in een uitzending van het zeer populaire tv-programma Wetten, dass ...? de Duitsers, Zwitsers en Oostenrijkers op geld te geven voor de noodlijdende medemens. Er kwamen miljoenen binnen. Böhm stopte als acteur en richtte de hulporganisatie Menschen für Menschen op, die zich bezighoudt met de hulp aan Ethiopië. Uit dat Afrikaanse land is Böhms (vierde) echtgenote Almaz afkomstig. Zij nam enkele jaren geleden de leiding van de organisatie van haar man over.

Karlheinz Böhm in 2008.
REUTERS Karlheinz Böhm in 2008.
Karlheinz Böhm (1928-2014) als keizer Frans Jozef I in 'Sissi' met Romy Schneider (1939-1982).
rr Karlheinz Böhm (1928-2014) als keizer Frans Jozef I in 'Sissi' met Romy Schneider (1939-1982).