Acteur Burt Reynolds (82), de meest legendarische snor van Hollywood, is overleden na een hartaanval

Reynolds in Smokey and the Bandit.
RV Reynolds in Smokey and the Bandit.
De meest legendarische snor van het witte doek is niet meer. Burt Reynolds - 'Smokey And The Bandit', 'Boogie Nights' - is gisterochtend op z'n 82ste overleden aan een hartaanval.

In zijn jeugd was Reynolds een American football-talent. Pas na een blessure, opgelopen door een auto-ongeval ging hij toneelspelen. Hij trok eerst naar tv - met een rol in de reeks 'Riverboat' in 1959 - en koos twee jaar later voor het witte doek, en debuteerde in 'Angel Baby'. Met een lange lijst van actiefilms waarvoor hij veelal zelf de stunts deed en een reeks romantische komedies groeide de charmante Reynolds uit tot levende Hollywoodlegende. De meeste roem oogstte hij met 'Deliverance', 'Smokey And The Bandit' en 'Starting Over'. Reynolds werd onderscheiden met een Emmy Award, won een Golden Globe en kreeg een ster op de Hollywood Walk of Fame. Zijn rol als pornoregisseur Jack Horner in 'Boogie Nights' leverde hem in 1997 een Oscarnominatie op.

Reynolds op de set van Deliverance, in 1972.
ANP Kippa Reynolds op de set van Deliverance, in 1972.

Grafschrift bedacht

Met pensioen gaan, zag Reynolds nog niet zitten. Pas vorig jaar nog kwam zijn laatste film uit, 'The Last Movie Star', en hij stond geboekt voor een belangrijke rol in de voor volgend jaar voorziene Quentin Tarantino-film 'Once Upon a Time in Hollywood'.

Toen hij een paar jaar geleden in een interview de vraag kreeg voor zichzelf een grafschrift te bedenken, antwoordde hij: "Hij had een fantastisch leven en deed zijn best, zijn uiterste best, om niemand pijn te doen."

De jongste jaren sukkelde hij ietwat met zijn gezondheid. In 2011 onderging hij een bypassoperatie, twee jaar later werd hij met uitdrogingsverschijnselen opgenomen na een griep.

Adoptie

De in Michigan geboren acteur was van 1963 twee jaar gehuwd met Judy Carne. In 1988 trouwde hij met Loni Anderson, van wie hij in 1993 scheidde. Met haar adopteerde hij een jongen, Quinton (30), toen het ventje drie dagen oud was. "Hij is mijn grootste prestatie, een geweldige man die nu als cameraman in Hollywood werkt. Hij heeft nooit om hulp gevraagd. Hij heeft het zelf gedaan en daar ben ik trots op", zei Reynolds in juli van dit jaar nog over zijn zoon.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin De Meyer

  RIP , Deliverance . Top !

 • ivan chtuka

  Fijne acteur en ook mens denk ik

 • Rudy Mestdag

  Rust zacht Burt .

 • Karla Desmet

  Het was nu ook weer niet één van de beste acteurs, geef eerlijk toe? Een legende kan hij misschien genoemd worden. Er waren/zijn maar weinig tegenspelers/speelsters die 'm goed vonden (zoek maar eens op). Maar blijkbaar was hij wel een toffe medemens/-acteur. RIP.

 • Christel Smet

  Een groot acteur is gestorven. Mooie herinneringen. Het ga je goed RIP