Acteur Bruno Ganz (77), die Hitler vertolkte in ‘Der Untergang’, overleden

Bruno Ganz als Hitler in ‘Der Untergang’.
AP Bruno Ganz als Hitler in ‘Der Untergang’.
De Zwitserse acteur Bruno Ganz is op 77-jarige leeftijd gestorven. Dat heeft zijn management meegedeeld. Ganz was een van de belangrijkste Duitstalige acteurs, zowel in de theater- als in de filmwereld. 

Ganz was bij het grote publiek vooral bekend voor zijn rol als Adolf Hitler in ‘Der Untergang’ uit 2004. Eerder speelde hij Damiel in ‘Der Himmel über Berlin’.

Ganz werd in 1941 in Zürich geboren als zoon van een Zwitserse vader en een Italiaanse moeder. Al tijdens zijn schoolperiode ontdekte hij zijn passie voor het podium. Na zijn eerste rollen kwam hij in Bremen in contact met Peter Stein, een regisseur met wie hij verschillende keren heeft samengewerkt. In de door hem mee opgerichte Berliner Schaubühne, in de jaren zeventig het middelpunt van de Europese theaterwereld, speelde Ganz onder meer de hoofdrol in “Peer Gynt”. Enkele jaren geleden bekende Ganz dat hij in die tijd een affaire had met Romy Schneider.

Halfweg jaren zeventig legde Ganz zich toe op films. In de verfilming van “Die Marquise von O.” uit 1976 speelde hij de Graaf, een van de hoofdrollen. Later volgden nog vertolkingen in onder meer de horrorfilm “Nosferatu” (1978) en het politieke drama “Die Fälschung” (1981). De grootste internationale bekendheid verwierf Ganz echter pas in 2004 voor zijn rol in “Der Untergang”, over de laatste dagen van Hitler.

Vorige zomer zou Ganz tijdens de Salzburger Festspielen nog de rol van verteller op zich nemen in de Mozart-opera “Die Zauberflöte”, maar dat lukte niet meer. Op dringend doktersverzoek zegde hij af voor die rol. Ganz stierf zaterdag in Zürich aan kanker.

EPA11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Mestdag

  Rust zacht .

 • Luk Goffin

  Een groots acteur met enorm veel présence en rust in zijn acteerwerk ...

 • Erwin De Meyer

  RIP Bruno. Hij was de enige acteur die het personage van Hitler geloofwaardig heeft geacteerd. Interessante film over zijn laatste dagen van het 3e rijk en de wanhoop bij de soldaten en bevolking .

 • Dietrich Bruckmann

  Een groot acteur zonder meer. Nooit fijn als je al met tram 7 heen moet gaan.

 • Thomas Scheer

  Heel droevig nieuws. "Nosferatu" van Werner Herzog met Klaus Kinski, Isabelle Adjani en Bruno Ganz is volgens mij zijn beste film.