Exclusief voor abonnees

기생물: Waarom ‘Parasite’ de beste film van het jaar is

Regisseur Bong Joon-ho
EPA Regisseur Bong Joon-ho
Voor het eerst in 92 jaar gaat de Oscar voor Beste Film niét naar een Engelstalige film. Grote slokop werd niet oorlogsepos '1917', maar het Zuid-Koreaanse 'Parasite', een zwarte komedie vol maatschappijkritiek. Kenners hebben het onomwonden over "een historisch moment".

Wie het gisterochtend in Keulen hoorde donderen bij de naam Bong Joon-ho, moet niet beschaamd zijn. Zuid-Koreaanse films worden nu eenmaal niet wekelijks geprogrammeerd op de Vlaamse televisie. Cinefielen en bij uitbreiding de rest van Hollywood kenden de naam van de Zuid-Koreaanse regisseur intussen wél. Met 'Parasite' sleepte Bong eerder dit jaar al de Gouden Palm in Cannes en een Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film in de wacht, en ook eerdere films zoals 'Snowpiercer' deden stof opwaaien. Niet voor niets omschrijft VRT-filmkenner Ward Verrijcken hem als "de grootmeester, die enorm inventieve en leuke scenario's maakt".

Centraal in 'Parasite' staat sociale ongelijkheid: een arm, werkloos gezin - dat in de openingsscène het wifi-signaal van de buren steelt om eten te bestellen - werkt zich met een aantal sluwe listen binnen als werknemers bij een rijke familie. In Zuid-Korea alleen gingen meer dan 10 miljoen mensen kijken, in ons land staat de teller sinds de release in september op 110.000 bezoekers.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jurgen Latet

    Voor de één wel voor de andere niet.

  • kris deka

    Al paar maand geleden gezien, topfilm en beter dan de Hollywood troep.