'Timbuktu' grote winnaar Franse filmprijs César

'Timbuktu'-regisseur Sissako met zijn César
AFP 'Timbuktu'-regisseur Sissako met zijn César
De Frans-Mauritaanse film 'Timbuktu' is de grote winnaar van de Césars, de nationale filmprijs van Frankrijk. 'Timbuktu', het verhaal over het alledaagse leven in het door jihadi's gecontroleerde noorden van Mali, sleepte gisterenavond tijdens de 40ste editie maar liefst zeven beeldjes in de wacht, waaronder die voor beste film. De film was acht keer genomineerd.

'Timbuktu', een film die een bijzondere weerklank kreeg vanwege de actualiteit, is ook een van de favorieten voor de Oscar voor de beste buitenlandse film die zondag wordt uitgereikt. "Frankrijk is een prachtig land, want het is in staat op te staan tegen de horror, het geweld, het obscurantisme", zei de regisseur. Abderrahmane Sissako kreeg ook de prijs voor beste regie.

De award voor beste acteur ging naar Fransman Pierre Niney die de overleden modeontwerper Yves Saint Laurent speelt in de gelijknamige biopic van Jalil Lespert. Niney loofde Gaspard Ulliel, die ook genomineerd was voor zijn vertolking van dezelfde modeontwerper in de concurrerende film 'Saint Laurent' van Bernard Bonello.

De Franse Adèl Haenel werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in 'Les Combattants' van Thomas Cailley. De film kreeg ook de prijs voor beste debuutfilm en voor meest beloftevolle acteur (met Kévin Azaïs).

Opvallend is dat de Amerikaanse actrice Kristen Stewart de prijs voor beste vrouwelijke bijrol kreeg. Het was voor het eerst dat een Amerikaan hiervoor genomineerd was. Stewart kreeg de prijs voor haar rol in de Frans-Duits-Zwitserse film 'Clouds of Sils Maria'.

Kristen Stewart
AFP Kristen Stewart