"Tientallen dieren om het leven gekomen tijdens verfilming The Hobbit"

AP
Vier dierenoppassers die betrokken waren bij de film 'The Hobbit: An Unexpected Journey' klagen aan dat tijdens de opnamen in Nieuw-Zeeland tientallen dieren onder erbarmelijke omstandigheden om het leven zijn gekomen. De producenten spreken dat tegen.

Volgens de oppassers werden op een boerderij buiten de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington ongeveer 150 dieren gehouden die voor de film zijn ingezet. In totaal zouden daarbij 27 dieren om het leven zijn gekomen: paarden, geiten, kippen en één schaap. De oppassers menen dat hun dood werd veroorzaakt doordat ze rondliepen op een terrein vol kliffen, diepe gaten en andere "dodelijke valkuilen".

Op de filmset
De toezichthoudende organisatie American Humane Association zegt dat het dierenwelzijn tijdens de opnamen niet in het geding is geweest. Wel erkent de organisatie door de kritiek te zijn gewezen op tekortkomingen in zijn systeem van toezicht. Dat beperkt zich tot de omstandigheden op de filmset, en strekt zich niet uit tot het verblijf waar de dieren tussen de opnamen door naartoe worden gebracht.

Een woordvoerder van Hobbit-regisseur Peter Jackson heeft nu toegegeven dat de dood van twee paarden bij de filmopnamen had kunnen worden vermeden. Na het incident zouden de omstandigheden waaronder de dieren werden gehouden onmiddellijk zijn verbeterd.

Computeranimatie
Dierenrechtenbeweging PETA heeft aangekondigd actie te zullen voeren bij de galapremières die vanaf 28 november worden gehouden in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Volgens PETA was het inzetten van dieren tijdens de productie overbodig, gezien het grote aantal scènes dat met behulp van computeranimatie is vervaardigd.

REUTERS
 
In totaal zouden bij de opnamen van de Hobbit-trilogie 27 dieren om het leven zijn gekomen: paarden, geiten, kippen en één schaap.
REUTERS