'The Shape of Water' wint Gouden Leeuw op filmfestival van Venetië

De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro.
reuters De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro.
The Shape of Water', de jongste film van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro, heeft vanavond op het internationale filmfestival van Venetië de hoofdprijs, de Gouden Leeuw voor de beste film, gewonnen. De prijs werd toegekend door een jury onder leiding van de Amerikaanse actrice Annette Bening.

'The Shape of Water' is een soort sprookje tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. De prent speelt zich af in het Amerika van 1962 en draait rond de ontdekking door de hoofdpersonages van een geklasseerd geheim experiment. De film werd vooral geprezen om zijn verbluffende beeldentaal, een handelsmerk van de Mexicaanse cineast.

Del Toro verwierf bekendheid - en een grote aanhang van cinefielen - met films als 'Pans Labyrinth', 'Cronos', 'The Devil's Backbone' en 'Hellboy' (1 en 2). Momenteel werkt hij aan een verfilming van Pinocchio.

Charlotte Rampling beste actrice

De 71-jarige Britse actrice Charlotte Rampling is vanavond op het internationale filmfestival van Venetië bekroond met de Zilveren Leeuw voor de beste actrice. Rampling dankt dat aan haar rol in het drama 'Hannah' van de Italiaanse regisseur Andrea Pallaoro. In die film speelt zij een vereenzaamde vrouw die haar leven moet herinrichten nadat haar man in de gevangenis is beland. In haar lange carrière heeft de  Britse al een resem onderscheidingen verzameld.

Charlotte Rampling met de jongste van haar vele onderscheidingen.
reuters Charlotte Rampling met de jongste van haar vele onderscheidingen.

Kamel El Basha beste acteur

De Leeuw voor de beste acteur ging naar Kamel El Basha. Die speelt de hoofdrol in de Libanese film 'L'Insulte' (The Insult) van Ziad Doueiri, over hoe het leven van een Libanees christen en een Palestijnse vluchteling in Beiroet grondig overhoop wordt gehaald door een belediging.

Kamel El Basha.
ap Kamel El Basha.

Andere onderscheidingen

De op één na belangrijkste prijs, de Grote Prijs van de Jury, werd toegekend aan 'Foxtrot' van de Israëlische regisseur Samuel Maoz, bekend van 'Lebanon'. De film gaat over de dood van een jonge soldaat en hoe zijn nabestaanden daarmee omgaan.

Een dubbele bekroning was er voor de jonge Franse regisseur Xavier Legrand. Hij won met zijn drama 'Jusqu'à la Garde' zowel de Luigi de Laurentiisprijs voor het beste debuut als de regieprijs.

Het beste scenario, aldus de jury, was het werk van de Ier Martin McDonagh. Die schreef - en regisseerde - de tragikomedie 'Three Billboards outside Ebbing, Missouri' over een koppige vrouw (Frances McDormand) die absoluut te weten wil komen wie haar zoon heeft vermoord.

De speciale prijs van de jury, tot slot, ging naar 'Sweet Country' van de Australiër Warwick Thornton, een film over het geweld van kolonisten tegen de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals.