'The Interview' toch te zien in beperkt aantal bioscopen VS

Het Plaza Theatre in Atlanta waar 'The Interview' te zien zal zijn.
EPA Het Plaza Theatre in Atlanta waar 'The Interview' te zien zal zijn.
Twee onafhankelijke bioscoopzalen in de staat Texas en de stad Atlanta kondigden vandaag aan dat ze op eerste kerstdag de controversiële film 'The Interview' toch gaan vertonen. Producent Sony schrapte vorige week de première van de film, waarin Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un omgebracht in opdracht van de CIA, omdat bioscopen hem niet meer wilde draaien na dreigementen uit Noord-Korea.

Het bedrijf maakte vandaag na overleg bekend dat het toestaat dat de film nu toch in première gaat. De bioscopen van Texas DraftHouse Cinema en het Plaza Theater in Atlanta laten de film donderdag zien, aldus Amerikaanse media.

Om en bij de 250 bioscoopzalen hadden gisterenavond een petitie gestart op de website change.org om van Sony de toestemming te krijgen om de film toch te vertonen.

De film over een fictief complot om de vorige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden leidde tot een cyberaanval op Sony.

Sony is blij met de theaters die 'The Interview' gaan vertonen "We hebben nooit opgegeven om 'The Interview' vertoond te krijgen en we zij enthousiast dat onze film nu in een aantal theaters wordt vertoond op eerste kerstdag", verklaarde topman Michael Lynton. Het bedrijf blijft proberen de film op meer plaatsen vertoond te krijgen om de film "een zo'n groot mogelijk publiek te geven".

Vrijheid van meningsuiting
De Amerikaanse president Barack Obama juichte de beslissing van Sony toe om vertoning toe te staan, aldus een verklaring van het Witte Huis. "Wij zijn een land van vrijheid van meningsuiting en het recht op kunstzinnige expressie", luidde het. "Het besluit van Sony en de deelnemende theaters maakt het mogelijk dat de mensen zelf hun keuzes kunnen maken over de film."