'The Artist' grote slokop op de Bafta's

UNKNOWN
'The Artist' is de grote winnaar op de Bafta Awards. De Franse stomme film sleepte maar liefst zeven prijzen in de wacht: die van beste film, beste regisseur, beste origineel script, beste muziek, beste kostuums en beste cinematografie. 'The Artist' evenaart daarmee 'The King's Speech' en 'Slum Dog Millionaire', die in 2011 en 2009 evenveel beeldjes mee naar huis mochten nemen. Enkel 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' en 'The Killing Fields' deden het in het verleden beter, met respectievelijk negen en acht Bafta Awards.

Toen regisseur Michel Hazanavicius zijn award voor beste script mocht ophalen, wilde hij in de eerste plaats de 'slimme' Britten bedanken: "Ik ben erg verrast, gewoon omdat veel mensen dachten dat er geen script was omdat er geen dialogen in de film werden verwerkt. Dus Engelse mensen zijn slim. Proficiat daarvoor."

De film won dankzij Jean Dujardin ook de prijs voor beste acteur. Een verrassing, aangezien Gary Oldman uit 'Tinker Tailor Soldier Spy' getipt werd als dé topfavoriet op de Bafta's. 'Tinkel Tailor Soldier Spy' ging in elk geval niet met lege handen naar huis: de film won de beste award voor beste Britse film en beste aangepast script.

Awards voor koffiezetten
Scriptschrijver Peter Staughan maakte een grapje: "Ik zou 'The Artist' willen bedanken omdat het verhaal niet gebaseerd is op een boek." Hij droeg het beeldje op aan zijn echtgenote, Bridget O'Conner, die vlak voor de release van de film overleed. "Zij schreef alle goede stukken, en ik zette koffie."

Dat Meryl Streep werd bekroond tot beste actrice, was dan weer helemaal geen verrassing. Het is de tweede Bafta Award voor Streep, die in 'The Iron Lady' in de huid kruipt van Margaret Thatcher. De actrice kreeg haar eerste Bafta, ondertussen al meer dan dertig jaar geleden, voor haar rol in 'The French Lieutenant's Woman'.

Toen de 62-jarige Hollywoodster het podium opging om haar prijs op te halen, struikelde ze bijna over haar torenhoge stiletto's. "Dat zou het ergste ooit geweest zijn!", piept een duidelijk verschrokken Streep. Ze vertelde vervolgens dat ze erg trots is op de film en bedankte de producers om "zo veel van mij te verwachten."

Plummer opnieuw in de prijzen

Christopher Plummer mag de prijs voor beste mannelijke bijrol mee naar huis nemen dankzij zijn rol in 'Beginners'. Het is zijn eerste Bafta. Kenneth Branagh, Jim Broadbent, Jonah Hill en Philip Seymour Hoffman moesten de duimen leggen voor de 82-jarige oude rot in het vak.

Octavia Spencer won de award van beste vrouwelijke bijrol dankzij haar vertolking van Minny in 'The Help'. Opvallend is wel dat de film slechts één prijs in de wacht sleepte, 'The Help' had immers vijf nominaties op zak.

Beste film: 'The Artist'
Uitmuntende Britse film: 'Tinker Tailor Soldier Spy'
Regisseur: Michel Hazanavicius for 'The Artist'
Hoofdrolspeler: Jean Dujardin in 'The Artist'
Hoofdrolspeelster: Meryl Streep in 'The Iron Lady'
Bijrol mannelijk: Christopher Plummer in 'Beginners'
Bijrol vrouwelijk: Octavia Spencer in 'The Help'
Uitmuntend Brits debuut: 'Tyrannosaur'
Niet-Engelstalige film: 'The Skin I Live In'
Oorspronkelijk script: Michel Hazanavicius for 'The Artist'
Aangepast script: 'Tinker Tailor Soldier Spy'
Documentaire: 'Senna'
Animatiefilm: 'Rango'

Kristien Gijbels Morato