'Pulp Fiction' viert 20ste verjaardag: het ABC van deze cultfilm

Exact twintig jaar geleden lieten regisseur Quentin Tarantino en producent Harvey Weinstein 'Pulp Fiction' los op het publiek van het Filmfestival van Cannes. Vandaag de dag is de film, die de Gouden Palm in de wacht sleepte, nog steeds een belangrijke mijlpaal in de filmgeschiedenis.

Om de verjaardag van deze cultfilm te vieren maakte muziekblad Rolling Stone een ABC, die je hier volledig kan lezen, met allerlei leuke weetjes. Een selectie.

A -drenaline
Werd gebruikt om Mia Wallace, gespeeld door Uma Thurman, te reanimeren, nadat ze hoofdpersonage Vincent Vega's heroïne verkeerdelijk aanzag voor cocaïne.

B -ad Motherfucker
Staat te lezen op de portefeuille van Jules Winnfield, vertolkt door Samuel L. Jackson. Volgens Rolling Stone is het een perfecte omschrijving van de man zelf.

C -hevy Malibu
Het lievelingsvoertuig van hoofdpersonage Vincent Vega, waarvan John Travolta de vertolking voor zijn rekening nam. De auto, die van Tarantino zelf was, werd van de set van 'Pulp Fiction' gestolen. In 2013 dook de Chevy op in Oakland.

D -usty Springfield
Haar bekende hit 'Son of a Preacher Man' maakt deel uit van de onsterfelijke soundtrack van 'Pulp Fiction'.

E -zekiel 25:17
"The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men. (...)", wordt geciteerd door Jules Winnfield.

F -abienne
De vriendin van Butch, gespeeld door de Portugese actrice Maria de Medeiros. Ze speelde in 1990 al aan de zijde van Uma Thurman in 'Henry and June'.

The G -imp
Volgens Rolling Stone is het moment waarop The Gimp tevoorschijn gehaald wordt het meest gestoorde moment van de film.

H -awthorne Grill
Het Amerikaanse restaurant komt aan het begin en einde in beeld en lijkt een leidraad door de film, waar er steeds interactie is tussen verschillende personages.

I -nglewood
Deze buurt wordt door Jules Winnfield 'thuis' genoemd'.

'J -ungle Boogie'
Dit nummer van Kool & The Gang uit 1973 speelt op de achtergrond tijdens de beruchte 'Royale With Cheese'-dialoog.

'K -ung Fu'
De tv-show over monnik Kwai Chang Caine speelde tussen 1972 en 1975. Tarantino was fan van het programma, dat de inspiratie vormde voor het post-mirakelleven van Jules Winnfield.

L -ance
Voor de rol van deze heroïnedealer zou Tarantino Kurt Cobain benaderd hebben, aldus Courtney Love in een interview met GQ in 2011.

'M -odesty Blaise'
Vincent Vega is verzot op deze Britse stripalbums, gemaakt door schrijver Peter O'Donnell en tekenaar Jim Holdaway. Vega wordt in de film twee keer gespot terwijl hij de strips leest.

N -egen minuten, 37 seconden
Zoveel tijd heeft Wolf nodig om zich van een feestje naar Jimmy's huis te begeven, een reis die normaal een half uur duurt.

O -ak
Omdat Winston een voorkeur heeft voor eiken meubilair in zijn slaapkamer.

(Gouden) P -alm
Twintig jaar geleden mocht Quentin Tarantino deze prestigieuze prijs in ontvangst nemen voor 'Pulp Fiction'.

Quentin Tarantino
De regisseur van 'Pulp Fiction' maakte ook andere cultfilms zoals 'Kill Bill' en 'Reservoir Dogs'. Tarantino, die ook nog jaren sleet als bediende in een videotheek, won een Oscar voor het scenario van 'Pulp Fiction'.

R -oyale With Cheese
De Parijse benaming voor een 'quarter-pounder with cheese'.

S -yringe
Wordt gevuld met adrenaline en in het hart geploft van iemand die vermoedelijk een overdosis heroïne nam. In het geval van 'Pulp Fiction' ging het om Mia Wallace.

T -ravolta
De acteur van de iconische film 'Saturday Night Fever' werd oorspronkelijk door Tarantino benaderd om een rol te spelen in 'From Dusk Till Dawn'. Maar nadat de twee wat tijd met elkaar hadden doorgebracht, zag Tarantino Travolta als de geknipte man om Vincent Vega te spelen.

U -ma
Aanvankelijk was Tarantino geen al te grote fan van Uma Thurman. Maar toen haar manager een etentje kon regelen met de regisseur klikte het onomkeerbaar tussen de twee. Sindsdien is Thurman zowat Tarantino's muze geworden.

V -incent Vega
Het hoofdpersonage van 'Pulp Fiction' houdt van spek, Britse strips en Europese kapsels die van slechte smaak getuigen, schrijft Rolling Stone.

W -inston The Wolf
Als je met een lijk zit, moet je bij deze meneer zijn. Hij is een professional in het doen verdwijnen van kadavers.

Y -olanda
De naam van Honey Bunny, het liefje van Pumpkin.

Z -ed
Deze beveiligheidsagent wordt gespeeld door Peter Greene.