"Overwinning 'Hasta la vista' is klein mirakel"

Geoffrey Enthoven (midden) met de cast van 'Hasta la vista'.
EPA Geoffrey Enthoven (midden) met de cast van 'Hasta la vista'.
Regisseur Geoffrey Enthoven reageert verbaasd na de publieksprijs voor zijn film 'Hasta la vista' op de European Film Awards. "Ongelofelijk, we hadden nooit gedacht te kunnen winnen. Als elk land stemde voor zichzelf, en zelfs als alle Vlamingen en Belgen stemden voor 'Hasta la Vista', zouden we geen enkele kans gehad hebben om te winnen. Ik denk dus dat er een klein mirakel is gebeurd."

Nochtans is het niet bepaald de eerste bekroning van de film over drie jonge gasten met een handicap die naar Spanje trekken om zich te laten ontmaagden.

Een overzicht:

- Internationaal filmfestival van Montréal: de Grand Prix des Amériques (hoofdprijs), de publieksprijs en een speciale vermelding van de Oecumenische Jury

- Internationaal filmfestival van Valladolid: Golden Spike (hoofdprijs) en jongerenprijs

- Noordelijke Film Festival (Leeuwarden): publieksprijs

- Festival van Comedy Film (Alpe d'Huez): publieksprijs

- Internationaal filmfestival van Karlovy Vary: publieksprijs

- Cinequest Filmfestival (San José): beste komische speelfilm

Ook in de buitenlandse zalen doet de film het goed, met name in Frankrijk en Duitsland.

BELGA

De concurrentie voor 'Hasta la Vista' in Malta was niet mis: het publiek kon kiezen uit 12 film, waaronder de Franse films 'The Artist" van Michel Hazanavicius (die de Oscar voor Beste Buitenlandse Film won) en 'Intouchables' van Olivier Nakache en Eric Toledano.

Reden voor het succes
Waarom 'Hasta la vista' het dan toch haalde? Enthoven schrijft het succes toe aan de subtiele mengeling tussen humor en drama. "Het is een zeer toegankelijke film voor het publiek, maar die de zwaarste dingen van het leven niet uit de weg gaat."

De regisseur herinnert zich affiches van Paris Match in de Parijse metro die zeiden dat 'Hasta la Vista' ontroerender is dan 'Intouchables', een Franse komedie waarbij een verlamde man een wel heel bijzondere verzorger krijgt.

Hij voegt eraan toe dat hij al zeer tevreden zou geweest zijn "met een tiende van de toeschouwers voor Intouchables".

EPA