"Films zijn iets van het verleden, in de toekomst kijkt iedereen series"

Sophie Turner, links, als Sansa Stark, en Iwan Rheon, als Ramsay Bolton, in een scène van het vijfde seizoen van 'Game of Thrones'.
AP Sophie Turner, links, als Sansa Stark, en Iwan Rheon, als Ramsay Bolton, in een scène van het vijfde seizoen van 'Game of Thrones'.
Film is iets van het verleden, series hebben de toekomst. Dat betoogt scenariodocent Robert McKee. Hij leerde de scenarioschrijvers van Breaking Bad en The Wolf of Wall Street hoe je een goed verhaal vertelt. De Nederlandse krant nrc.next wist een interview te strikken.

"Een bioscoopfilm duurt hooguit twee uur. Als scenarioschrijver kun je maar weinig gelaagdheid aanbrengen in een personage", stelt McKee. "In een tv-serie is een hoofdpersoon soms honderd uur in beeld. Dat biedt schrijvers de mogelijkheid om zeer gelaagde, complexe persoonlijkheden te creëren."

De 74-jarige scenariodocent noemt het voorbeeld van Tony Soprano, de maffiabaas uit de HBO-serie The Sopranos: "The Sopranos werd echt de plek voor het experiment. In die serie zitten scènes waar de werkelijkheid wordt afgewisseld met droomsequenties en hallucinerende momenten. En Tony's karakter bestaat uit zo'n twaalf lagen."

Een tweede bedreiging voor het voortbestaan van de film is het veranderende kijkgedrag van consumenten stelt McKee. "We willen naar films en tv-series kijken op het moment dat het ons uitkomt. En je kunt het nu thuis bekijken of zelfs meedragen in je telefoon."

Lees het volledige interview met Robert McKee hier.

Robert McKee
Twitter Robert McKee