'Exodus: Gods and Kings' verboden in Egypte

Christian Bale (l.) als Mozes in 'Exodus: Gods and Kings'.
AP Christian Bale (l.) als Mozes in 'Exodus: Gods and Kings'.
Bijbelse films kunnen altijd wel op enige vorm van controverse rekenen, dus het was een kwestie van tijd voordat 'Exodus: Gods and Kings', de nieuwe prent van Ridley Scott met Christian Bale in de rol van Mozes, ergens op de zwarte lijst terecht zou komen.

Dat Ridley Scott van het exodusverhaal een historisch epos zou maken, konden we al vermoeden: zijn voorliefde voor de grootschalige sandalenfilm kennen we al sinds onder meer 'Gladiator' en 'Kingdom of Heaven'. Dat hij het daarbij niet al te nauw zou nemen met de originele bijbelvertelling, stond eigenlijk ook in de sterren geschreven, sinds Scott enkele jaren geleden in een interview liet optekenen dat hij religie "the biggest source of evil" vindt.

En dat is ook wat de censuurcommissie van de Egyptische overheid hem nu officieel verwijt: 'Exodus: Gods and Kings' bevat "historische onjuistheden". De Rode Zee die niet gesplitst wordt door de staf van Mozes maar door een aardbeving, Joden die verantwoordelijk zouden zijn voor de bouw van de piramiden... Ondanks de inspanningen van Hollywood kon de film niet door de beugel van de Egyptische censuur.

"Deze film stelt de geschiedenis voor vanuit een zionistisch standpunt en verdraait de feiten", aldus de Egyptische minister van Cultuur.

Deze film stelt de geschiedenis voor vanuit een zionistisch standpunt en verdraait de feiten

Egyptisch minister van Cultuur

Marokko

De 3D-film, die 140 miljoen dollar heeft gekost, is ook op het laatste moment in Marokko gecensureerd. Het Marokkaanse Cinema Center (CCM), dat de filmindustrie in het land nauwlettend in de gaten houdt, had nochtans groen licht gegeven voor de release van de film, die voor gisteren gepland stond.

Verschillende Marokkaanse bioscoopuitbaters getuigden echter aan Media24 dat ze "verbaal" waren aangeraden de film niet te vertonen. "Ik kreeg woensdag telefoon, met de bedreiging dat mijn bioscoop gesloten zou worden als ik de film in mijn programma opnam", verklaart Hassan Belkady, eigenaar van een bioscoop in Casablanca.

Mogelijk neemt de regering van het overwegend islamitische Marokko aanstoot aan de verfilming van de figuur van Mozes. In de islam is Mozes een profeet, en mag hij dus in principe niet afgebeeld worden.

In de islam is Mozes een profeet, en mag hij dus in principe niet afgebeeld worden

AP