"Disney maakt eerste zwarte prinses te blank"

Tiana maakte haar opwachting in 2009 (links), maar zag er in de trailer van de nieuwe film helemaal anders uit.
Disney Tiana maakte haar opwachting in 2009 (links), maar zag er in de trailer van de nieuwe film helemaal anders uit.
Nog voor hij in de zalen loopt, zorgt de nieuwe animatieprent van de Disney-stal voor controverse. 'Wrack-it Ralph 2' verenigt zowat alle prinsessen uit de Disney-geschiedenis. Dat betekent dat ook Tiana, de heldin uit 'The Princess and the Frog', aanwezig is. Maar Disney's allereerste zwarte prinses heeft op de tekentafel een letterlijke witwasoperatie ondergaan. Racisme, roepen critici.

De eerste die verrast reageerde, was actrice Anika Noni Rose. Zij leende haar stem aan Tiana in 'De prinses en de kikker' (2009), en stelde op Instagram met verbazing vast dat haar personage een "veel helderdere huid en fijnere gelaatstrekken" heeft gekregen. 

"Ik en mijn team zochten meteen contact met de studio om die visuele veranderingen aan te kaarten", aldus de actrice. Ze wilde dat het Tiana-personage een nieuwe tekenbeurt zou krijgen vooraleer de film op 21 november in de VS uitkomt. 

Pyjamaparty
In het nieuwe avontuur verlaat Ralph -een schurk uit een videogame die uit wil groeien tot held- zijn vertrouwde wereldje om in het internet te verzeilen. Hij hoopt er een vervangingsstuk te vinden om 'Sugar Rush' te herstellen, het videospelletje waarin zijn vriendin Vanellope von Schweetz leeft. 

Op de internetsite 'Oh, My Disney' wonen zowat alle Disney-heldinnen, van Sneeuwwitje over Ariel ('De Kleine Zeemeermin'), Jasmine ('Aladdin') en Pocahontas tot Tiana. Op dat moment beschikt ze nog over een zwarte huid. Even later -tijdens een pyjamaparty- is de prinses dermate verbleekt en haar haar zodanig gegolfd dat je haar niet meer herkent. 

"Kritiek ter harte genomen"
Brandi Collins-Dexter van de antiracistische ngo Color of Change startte een campagne tegen het "witwassen" van Tiana. "De Disney-studio beloofde daarop het personage te hertekenen, zodat Tiana opnieuw een fiere zwarte prinses met volle wangen en zwarte huid en haren wordt. Volgens de krant Wall Street Journal heeft Disney alle kritiek ter harte genomen en zal Tiana inderdaad weer als twee druppels water op de oorspronkelijke versie lijken.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michael Princen

  Te belachelijk voor woorden het woord racisme word voor alles gebruikt en wat kunnen wij als belg zeggen? Ronduot schandalig is het vraag me af waar de wereld naartoe gaat !

 • Chenoa Govaere

  Wow man doe even normaal.. Als Disney dat wilt dan is dat zo als je er commentaar op hebt maak dan gewoon gelijk je eigen film he wees blij dat ze dan nog tenminste nog een zwarte prinses hebben getekent.. Met al die drama toch, jezus

 • Dries Peeters

  Alles is racisme. Ze kunnen maar niet uit hun slachtofferrol komen.

 • Bjorn Van Houcke

  Wat een belachelijke mensen, hier onder trouwens ook..

 • Eida Lam

  Julie Dupont: Disney is zijn/haar creativiteit kwijt of Disney zijn hun creativiteit kwijt.