'Deux jours, une nuit' wint Zweedse 'Oscar'

De Franse actrice Marion Cotilaard met de broers Dardenne.
BELGA De Franse actrice Marion Cotilaard met de broers Dardenne.
De film 'Deux jours, une nuit' van de broers Dardenne heeft gisterenavond in Stockholm tijdens de uitreiking van de Guldbagge Awards - de Zweedse 'Oscars' - de prijs gewonnen van beste buitenlandse film. Dat meldt Wallonie Bruxelles Images, de Franstalige tegenhanger van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), vandaag.

In de strijd om het beeldje dat een soort van kever voorstelt, haalde 'Deux jours, une nuit' het van kleppers als 'Ida' en 'Boyhood'.

In de film van Jean-Pierre en Luc Dardenne heeft Sandra (gespeeld door de Franse actrice Marion Cotillard) één weekend - of twee dagen en een nacht - de tijd om haar collega's te overtuigen om hun premie af te staan zodat zij haar werk kan behouden.

"Deze nieuwe beloning is een goed voorteken voor de vele competities waarin de film genomineerd is, zoals Bafta's, Critics Choice Awards, Satellite Awards en Progressive Awards", aldus Wallonie Bruxelles Images.

Voor de echte Oscar van beste niet-Engelstalige film komt 'Deux jours, une nuit' niet meer in aanmerking. In tegenstelling tot 'Ida', die wel deel uitmaakt van de negen kanshebbers. 'Boyhood' dan weer is een van de favorieten voor de Oscar van beste film.

Marion Cotillard is voor haar hoofdrol in 'Deux jours, une nuit' wel genomineerd voor de Oscar van beste actrice.