'Antichrist' van Lars Von Trier mag niet meer vertoond worden in Frankrijk

Charlotte Gainsbourg in 'Antichrist'. "Te gewelddadig, te seksueel expliciet", oordeelt de Franse filmkeuring.
rv Charlotte Gainsbourg in 'Antichrist'. "Te gewelddadig, te seksueel expliciet", oordeelt de Franse filmkeuring.
Een Franse administratieve rechtbank heeft de exploitatievergunning ingetrokken voor de film 'Antichrist', van de Deense regisseur Lars Von Trier. De film mag in Frankrijk niet langer vertoond worden omdat hij "zeer gewelddadige scènes" en "niet-gesimuleerde seksscènes" bevat.

De beslissing van de rechtbank kwam er na een klacht van het katholieke en conservatieve Promouvoir. De organisatie had bezwaar aangetekend omdat de film enkel verboden was voor min-zestienjarigen en eiste een uitbreiding van dat verbod naar alle minderjarigen.

De administratieve beroepsrechtbank stelde dat het ministerie van Cultuur inderdaad in de fout was gegaan en trok de exploitatievergunning van de film in. Een exploitatievergunning is in Frankrijk nodig om de film in de cinemazalen te kunnen vertonen. 

rv

Ook niet meer op tv

Het intrekken van die licentie zorgt er nu ook voor dat de in 2009 uitgekomen film, met Willem Dafoe en Charlotte Gainsbourg in de hoofdrollen, niet langer op tv mag worden getoond. Ook ander vormen van publieke vertoning zijn nu niet langer toegelaten.

In 2009 en 2012 was de Franse exploitatievergunning van 'Antichrist' ook al wegens procedurefouten ingetrokken. Maar toen werd achteraf telkens een nieuwe vergunning afgeleverd.

De katholieke organisatie Promouvoir had in december ook al bekomen dat 'La Vie d'Adèle', winnaar van de Gouden Palm in Cannes in 2013, in Frankrijk niet langer aan min-twaalfjarigen mag worden vertoond.