Filip Peeters: “De RVA vroeg of ik me wilde omscholen tot buschauffeur”

Filip Peeters
JOE Filip Peeters
Evi Hanssen ontving deze voormiddag Filip Peeters bij haar thuis aan de ontbijttafel in ‘Het Heilig Huis van Hanssen’ op Joe. De 56-jarige acteur deed daar enkele opvallende uitspraken. Zo bekende hij dat hij ooit van de RVA de vraag kreeg om zich om te scholen tot buschauffeur.

“Met De Acteursgilde hebben we een onderzoek laten doen naar de arbeidsvoorwaarden en daaruit blijkt dat 93 procent van de acteurs niet kan rondkomen met zijn verdiensten als acteur. Dus moeten ze gaan bijklussen om geld op de plank te brengen. Al is het gaan werken in een restaurant of aan de slag gaan als taxichauffeur”, vertelt Peeters.

Ook hijzelf spreekt uit ondervinding. “Ik heb enkele jaren geleden een brief gekregen van de RVA met de vraag of ik me wilde omscholen tot buschauffeur”, vertelt hij. “Daarom is het heel goed dat De Acteursgilde bestaat, een belangenvereniging voor acteurs en actrices, om ervoor te zorgen dat het sociaal statuut niet zo uitgehold meer blijft. Want met de huidige regering heb ik de indruk dat ze iedereen van de sociale zekerheid willen wegpesten.”

In 2018 was Filip Peeters een van de oprichters van de politieke partij ‘t Dorp Boechout Vremde, dat in Boechout opkwam bij de lokale verkiezingen van dat jaar. Als lijstduwer werd hij er verkozen. Filip vertelt dat het er hard aan toe gaat in de gemeenteraad in Boechout. Hij vraagt zich af waarom burgemeesters niet maar zes jaar aan kunnen blijven in hun leven en zegt dat hij geen carrière ambieert op hoger niveau.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Thomas

  Heb ooit met Filip samengewerkt in een restaurant. Dus ik ken hem een klein beetje. Hij was een zeer aangename collega en mens. Zijn handen echt vuil maken en meedraaien in een "service", daar maakte hij geen probleem van. Met veel bewondering heb ik zijn carrière gevolgd op het kleine scherm. Als er nu eens iemand geen "dikke" nek heeft was hij het wel!!

 • nicole nys

  Dit is een affront voor alle buschauffeurs want meneer Peeters vind dit beroep blijkbaar oneerbaar. Hoe erg hij, de verheven acteur, er ook op neerkijkt, deze mensen doen ook noodzakelijk werk in onze maatschappij. Een beetje respect zou geen kwaad kunnen.

 • Yvrs Gysel

  tja dat is een bekend fenomeen. Vlaanderen telt slechts 6,4 miljoen inwoners. Beperkte markt, bijgevolg minder geld om te investeren in series, films etc... Enkel de Vlaamse topacteurs kunnen er van leven, maar de mindere (bekende) niet. Dat weet je op voorhand. Hetzelfde voor Vlaamse schrijvers. Zijn er ook maar enkele die daar van kunnen leven. Ik vind er dan ook niets mis mee, dat ze daarnaast in andere sectoren gaan bijverdienen. Integendeel, daar heb ik bewondering voor.

 • David De Geyter

  En wat zou daar mis aan zijn?

 • Rony Bekaert

  Tja acteurs komen veel op tv en voelen zich wat belangrijker dan de werkmens hé . Akkoord die mensen entertainen ons , maar b.v. vuilnisophalers leveren volgens mij toch belangrijker werk hoor !!