Exclusief voor abonnees

Facebookgenie Mark Zuckerberg: van wereldwijde weldoener tot gevaarlijke antiheld

AFP
De schoolbanken zijn weer volgelopen en ondanks de tegenzin van heel wat leerlingen, loont het soms om een bolleboos te zijn. Letterlijk. Mark Zuckerberg (34) werd dankzij Facebook de jongste selfmade miljardair ooit. Toch liggen hij en zijn geesteskind sinds de verkiezing van Trump en de brexit zwaar onder vuur. 

Het dagelijkse uniform van Mark Zuckerberg bestaat uit ordinaire grijze T-shirts en sweaters, hij rijdt rond in modale wagens, hij schijnt het leeuwendeel van zijn fortuin aan goede doelen te schenken, en trouwen deed hij gewoon in zijn tuin, met zijn vriendin die hij al trouw is sinds hun kennismaking op de universiteit. Toch behoort het brein achter Facebook al sinds 2010, toen hij amper 26 was, tot de honderd machtigste en rijkste inwoners van de Verenigde Staten en was hij tot twee maanden geleden 67 miljard dollar waard. Wás, want op 26 juli verloor hij op één dag 15 miljard omdat de aandelenkoers van Facebook spectaculair daalde. De sociale-mediareus dreigt te verzuipen in problemen van eigen makelij, die aan het licht gekomen zijn sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het gevolg: Zuckerberg is de afgelopen maanden op het matje geroepen in het Amerikaanse én het Europese parlement en weigert alsnog om ook in Londen te gaan uitleggen welke rol zijn geesteskind in de brexit speelde. Heeft het wonderkind een monster gebaard dat de wereld op losse schroeven zet?

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik pieters

  wat ze ook mogen beweren: hij heeft facebook gestolen en maakte er een spy-app

 • Fred Pauwels

  Ik moet van de man niets weten die een idee in opdracht in PHP ontwikkelde en dat voor zichzelf is gaan uitbuiten, en sorry genie is een groot woord, wetende dat een goede programmeur zo een basisversie iets in 14 dagen kan schrijven. Jobs stal zijn grafische user interface van XEROX en zo werden de dieven zeer rijk.

 • Jan Lemmens

  Al die grote Amerikaanse technologie bedrijven hebben jarenlang onze gegevens misbruikt voor eigen gewin. Je moet maar zo dom niet zijn om je gegevens prijs te geven.

 • Verstraeten Dirk

  Spijtig voor de gebroeders Winklevoss.... maar Mark was de geslepen vos

 • Jan Harmsen

  Het einde van feestboek is in zicht....op naar de volgende rommel. We hebben er al veel versleten en toch stinken mensen er steeds weer in.