Eva De Roo wil mensen met beperking steunen: "Mijn broer wachtte drie jaar op hulp, dan had hij nog 'chance'"

RV
Voor één keer krijgen we eens hun achterkant te zien op Instagram in plaats van hun bekende kop. Veel bekende Vlamingen scharen zich achter de actie #ikwachtmee, om de hulpverlening voor mensen met een beperking sneller beschikbaar te maken. Onder hen ook radiopresentatrice Eva De Roo (31), die zelf een broer heeft met een beperking.

Emiel (28), de jongste broer van StuBru-presentatrice Eva De Roo, heeft een mentale beperking en stond drie jaar lang op de wachtlijst voor hij financiële hulp kreeg van de overheid. "Het was een heel frustrerende periode, je moet je leven 'on hold' zetten en je weet niet hoelang de dromen opgeschort zullen worden. En dat terwijl mijn andere broer en ik op kot gingen en op onze eigen benen gingen staan. Emiel wilde dat óók", vertelt ze.

Liefst 18.521 mensen staan momenteel op zo'n wachtlijst voor gespecialiseerde hulp. Een proces dat gemiddeld 5 jaar duurt. "Emiel heeft 'chance' gehad, zeggen mijn ouders. Maar drie jaar is nog lang, hé", aldus Eva. "Mijn ouders hebben zelfs nog gedacht om iets op te starten, zelf een huis te zoeken voor Emiel waar hij zelfstandig zou kunnen leven, en dan alle begeleiding en medische zorgen te financieren met een spaghettislag."

Eva was jarenlang leidster bij Akabe, een scoutsgroep voor mensen met een beperking. Ook daar botste ze op de problemen. "Ik zag dat jongeren al op hun 16de begonnen te stressen over waar ze zouden terechtkomen na hun schooltijd."

1,6 miljard euro

Uiteindelijk is het voor Emiel goedgekomen. "Hij woont nu alleen en is zelfstandig. Hij kan ons uitnodigen, zelf zijn was doen, enzoverder. Maar bij alles krijgt hij de juiste begeleiding en hulp. Hij is zeer tevreden", zegt Eva. "Maar er zijn bijna 20.000 - belachelijk veel - andere mensen die wél nog hulp moeten krijgen. In totaal is er 1,6 miljard euro nodig om die mensen van de wachtlijst te krijgen. Ik wil heel vriendelijk aan de volgende Vlaamse regering vragen om al de helft van dat budget vrij te maken, zodat de dringende mensen alvast vooruit geholpen worden", legt ze uit. Emiel zelf heeft al een plan hoe dat zou moeten gebeuren. "Hij vindt dat de voetballers de helft van hun loon moeten afstaan", lacht Eva.

Meer info over de actie op www.ikwachtmee.be

Ook zij wachten mee: Dieter Coppens, ...
RV Ook zij wachten mee: Dieter Coppens, ...
... Koen Wauters en ...
RV ... Koen Wauters en ...
... Hilde De Baerdemaeker.
RV ... Hilde De Baerdemaeker.