Eva Daeleman werd zwaar gepest op internaat: “24/7 een bange vogel”

VTM
Qmusic-dj en Rode Neuzen Dag-ambassadeur Sam De Bruyn lanceerde speciaal voor Rode Neuzen Dag een podcast: ‘De Klas van Sam’. Deze week nodigde hij Eva Daeleman uit in haar vroegere klaslokaal in het Koninklijk Atheneum van Keerbergen. Zij praat openhartig over haar donkere periode op internaat. Een plek waar ze heel ongelukkig was, want ze werd er heel er gepest.

“Voor mijn tijd op internaat was ik altijd superzelfstandig”, aldus Eva. “Op internaat ben ik 24/7 een bange vogel geworden. Ik was letterlijk een vogel voor de kat als het ging om pesters. Voordien werd ik gevraagd om de school te verlaten omdat ik een grote mond had en op internaat durfde ik niets meer te zeggen.” 

Ze heeft het er nog altijd moeilijk mee. “Ik denk dat daar nog altijd een groot stuk schaamte opzit, omdat ik toen mijn mond niet kon opendoen. Ik had gewoon niet de kracht om voor mezelf op te komen. Naarmate de tijd voorbij ging, werd ik ook zieker en zieker en had ik elke week wel iets. Ik heb dat pas heel laat aan mijn ouders durven vertellen. Voor mij was het gemakkelijker om te zeggen: ik mis thuis, dan dat ik zou zeggen dat ik gepest werd. Ik voelde me echt een mega zwakkeling.” Ze keek tijdens de podcast opnieuw haar dagboek van die periode in. “Ik was daar eigenlijk echt niet goed van. Ik wist dat dit een donkere periode was, maar dat het zo moeilijk was...”

Ze biedt ook een mogelijke oplossing voor het pestprobleem. “Ik denk dat het goed is als er een ‘safe space’ is waar je volledig jezelf kan zijn en alles kan zeggen. Een klas van 27 mensen, hoe veilig is dat? Gaat Fritske van die klas niet tegen iemand uit een andere klas vertellen wat jij gezegd hebt over hoe je je voelt? Zoek een vertrouwenspersoon tegen wie je zoiets wel kan zeggen, zoek een leerkracht. Ik las in mijn dagboek dat we op internaat een meter of peter hadden. Iemand van de hogere jaren waar je naartoe kon gaan. Ik denk dat zoiets wel heel krachtig is. Maar dan is opnieuw dat vertrouwen heel belangrijk”, aldus Eva.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy De Wever

  Ze trekken alles op om toch in de belangstelling te staan, hun eigen te promoten of prosti.... en om op te vallen, aandachtstrekkers. Maggie die is pas gepest geweest want die pest nu terug dankzij machtsmisbruik maar zelf iets aan haar gezondheid doen, zelfs op karakter noegabolle maar verwacht wel dat iedereen ni nr haar pijpen danst.

 • Germain De Block

  Hoe triestig kan je je voordoen om toch maar in de media te komen.zielig!!

 • Guy Bevers

  Dapper.

 • Donald Borremans

  al wie zo een beetje bv is werd vroeger gepest, is misbruikt geweest, heeft een depressie gehad (en overwonnen !), was verlegen, enz, je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het meegemaakt ... goed voor de boekskes natuurlijk !

 • Frank De Rycke

  Wie werd er nu eens niet gepest (uitgelachen) vroeger op school zeg , wat een watjes toch die BV's .