Europese parlement keurt richtlijn auteursrecht goed: “Eindelijk een eerlijke vergoeding voor massaal gebruik”

ANP
De auteursrechtrichtlijn die door het Europees parlement is goedgekeurd, is een "ongeziene overwinning voor Europese scheppende kunstenaars". Dat stelt auteursrechtenmaatschappij Sabam.

De hervorming moet artiesten en nieuwsuitgevers een billijke vergoeding voor de verspreiding van hun werk garanderen.

Volgens Sabam is er "geschiedenis geschreven". "Deze tekst biedt auteurs, componisten en uitgevers eindelijk uitzicht op een eerlijke vergoeding voor het massaal gebruik van hun muziek, films, foto's, series, documentaires, ... door online platformen", aldus CEO Carine Libert. Tegelijk is er nu ook een duidelijk wettelijk kader voor platformen zoals YouTube, zodat hun gebruikers in alle rechtszekerheid content kunnen blijven maken en delen, klinkt het nog.

Ook zangeres Axelle Red is tevreden. "Online platformen zullen niet langer slapend rijk kunnen worden op de kap van de creatieve makers in Europa. Daar mogen alle Europeanen trots op zijn", laat ze in een reactie weten.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  ER staat momenteel een meute voor het EU "parlement" te protesteren over exact dit. Maar daar wordt niets over bericht?

 • Steve Wildemeersch

  Let op wat je wenst want het zou wel eens kunnen uitkomen.... en misschien was het dan toch niet wat je had gedacht.... zoals zoveel zaken.

 • marc Deglin

  als niemand nog muziek deelt, dan blijven ze onbekend .....dus géén optredens.

 • Ronny Cuypers

  Streaming en dergelijke zijn promotie voor optredens van artiesten. Promotie moet gratis zijn. Ze halen inkomsten uit de optredens.

 • Walter De Meulenaer

  Voor Sabam is er "geschiedenis geschreven"! Sabam, dat is toch die organisatie die enkele jaren geleden geld achter gehouden had waar artiesten recht op hadden! Hoe hypochriet kan je toch zijn!