Einde van een omstreden traditie: laatste Britse tabloid stopt met topless vrouwen op pagina 3

De Britse krant The Sun begon met het afbeelden van topless vrouwen op pagina 3.
the Sun De Britse krant The Sun begon met het afbeelden van topless vrouwen op pagina 3.
De Britse krant Daily Star stopt met het tonen van topless vrouwen op pagina drie. Daarmee is de laatste Britse tabloid afgestapt van zijn soft-pornofunctie, jarenlang een belangrijk onderdeel van de roddelpers in het land.

De krant bevestigde vandaag dat vrouwen nog wel in de krant worden getoond, maar niet meer met ontbloot bovenlijf. Rachel Krys, directeur van de End Violence Against Women Coalition, vond dat het tijd werd. “Het is verbazingwekkend dat een nationale krant al zo lang ruimte heeft gegeven voor deze gedateerde inhoud'', aldus Krys.

De tabloid Sun was in de jaren zeventig de eerste Britse titel die blootfoto's van vrouwen publiceerde op de derde pagina van de krant. 7 November 1970 was een historische dag in de Britse persgeschiedenis. Op die dag toonde op pagina drie van The Sun (oplage 1,2 miljoen exemplaren) Stephanie Rahn haar borsten aan de lezers. Het Britse medialandschap zou nooit meer hetzelfde zijn en pagina drie ook niet.

Brutaler

Het was de Australiër Rupert Murdoch die vond dat zijn krant The Sun wel wat brutaler mocht worden. Volgens hem waren Engelsen helemaal gek op borsten. Het werkte, want binnen een jaar bedroeg de oplage van The Sun 2,5 miljoen exemplaren. Andere tabloids zoals The Daily Mirror en Daily Star konden niet anders dan volgen. 

De page three-girl werd een begrip. Sommige meiden, zoals Samantha Fox en Jerry Hall, werden wereldberoemd nadat ze topless in de tabloids hadden gestaan. In de jaren negentig ontstonden de eerste discussies over de dames met hun pronte voorgevels. Toch stopte The Sun pas in 2014 met het tonen van pagina 3-dames. De hoofdredactie bezweek onder een petitie met meer dan 200.000 handtekeningen. Een van de laatste beroemdheden op page 3 was Kim Kardashian. Ze werd afgebeeld met afgedekte tepels. 

Vijf jaar later stopt Daily Star dus met een achterhaald fenomeen. Ingehaald door de tijd.

Een van de tienduizenden page 3-girls.
The Sun Een van de tienduizenden page 3-girls.
Samantha Fox is een van de vrouwen die beroemd werd nadat ze met ontbloot bovenlijf in de tabloids had gestaan.
ONB Samantha Fox is een van de vrouwen die beroemd werd nadat ze met ontbloot bovenlijf in de tabloids had gestaan.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Melanie Van den broeck

  Mannen en hun kinderachtig gedoe jongens toch . Voor mij zou daar zelfs een naakte man mogen instaan en de mooiste ter wereld mogen zijn interesseert me gene zak. Liever mooie gelukkige verhalen over mens of dier zal ik zeker lezen.

 • Philippe Claes

  Belachelijk en weer maar toegeven aan de politiek correcte puriteinen !

 • Jens van den Broeck

  Waarom hebben wij dit niet in onze kranten? Het is geweldig!

 • Ronny Cuypers

  En zo moeten vrouwen alweer een recht inleveren. Het recht om, net als mannen, met ontbloot bovenlijf in de krant te poseren.

 • Jan Depoortere

  Gaat men hetzelfde doen bij mannen met ontblote torso? Ik ben een man en zie liever een vrouwelijke torso, net zoals vrouwen graag naar mannen kijken. Wat is het probleem eigenlijk? Het westen is volop bezig aan zelfdestructie, men zou zich beter bezig houden met belangrijkere zaken. De helft van de wereld crepeert maar men houdt zich hier bezig met een blote borst.

Video