Eerste transgender superheld op Amerikaanse tv-serie Supergirl

Een enthousiaste Nicole Maines wordt overspoeld met applaus op Comic Con, nadat werd verkondigd dat ze de eerste trans superheld op televisie zal spelen.
AFP Een enthousiaste Nicole Maines wordt overspoeld met applaus op Comic Con, nadat werd verkondigd dat ze de eerste trans superheld op televisie zal spelen.
De Amerikaanse serie Supergirl zal het eerste televisieprogramma zijn waarin een transgender superheld voorkomt. Dit werd bekendgemaakt tijdens Comic-Con in San Diego, een jaarlijks evenement waarin de cast en fans van bekende films en tv-series bijeenkomen. Actrice en activiste Nicole Maines, die zelf een transgender vrouw is, zal deze baanbrekende rol vertolken.

Ze zal in de huid van Dreamer kruipen, het alter ego van Nia Nal, een superheld uit de stripverhalen van DC. Samen met Supergirl, het nichtje van Superman, zal ze er alles aan doen om de inwoners van National City, waar de serie zich afspeelt, veilig te houden. Nia Nal wordt omschreven als een "gevoelvolle jonge transgender vrouw die er alles voor zal doen om anderen te beschermen." De superheldin zal in het vierde seizoen van de serie binnenvliegen.

Nadat het grote nieuws werd verkondigd tijdens Comic Con, vertelde Maines tijdens een interview dat ze zeer tevreden is met de beslissing. "Het is enkel passend dat we een transgender superheld hebben zodat transgender jongeren er naar kunnen opkijken. [...] We kunnen zijn wat we willen, wie we maar willen, we kunnen helden zijn - want eigenlijk zijn we dat al." (lees verder)

Nia Nal is, net zoals Supergirl, een journaliste die stiekem 's nachts allerlei heldhaftige daden verricht. Maines zegt dat het belangrijk is om te beseffen dat een personage dat transgender meer is dan alleen dat ene kenmerk. "Ze is zoveel meer dan een trans superheld. Ze is een journaliste, ze is hoopvol, slim en een goede vriend." De actrice haalde al eerder het nieuws toen ze een klacht indiende tegen haar school, die haar het meisjestoilet niet liet gebruiken. Ze won de rechtszaak. (lees verder)

Het nieuws dat er een transgender superheldin op tv zal verschijnen kwam slechts enkele dagen na de aankondiging dat er een televisieprogramma over Batwoman zal verschijnen. Batmans vrouwelijke tegenhanger was origineel zijn vriendinnetje, maar in 2006 werd ze in een nieuws jasje gestoken, namelijk dat van Kate Kane, een lesbische superheldin. Ze is sindsdien een van de meest bekende homoseksuele personages van de DC stripverhalen en zal de eerste lesbische heldin zijn die de hoofdrol in haar eigen televisieprogramma speelt.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Ooms

  Yves, dat heet diversiteit.

 • Yves De Vil

  Het gaat nog evolueren dat je als heteroseksueel persoon, zonder ooit van geslacht te zijn veranderd, monogaam en partner met dezelfde etniciteit je als 'speciaal' zal bestempeld worden.... Deze transgender reclame ben ik al mega beu: zie Bo...

 • Didier VandeVyver

  in vergelijking met deze is Bo een echte mislukking

 • Jan Ooms

  Nico; Dat is jouw mening. Mijn mening is dat het volstrekt normaal is. Als je niet wilt dat je kinderen hieraan blootgesteld worden, is het jouw taak en verantwoordelijkheid als ouder om erop toe te zien, dat ze aan geen andere afwijkende mening worden blootgesteld. Dat is niet de verantwoordelijkheid van de producenten van de show.

 • Valentino Fabionara

  Volkomen gelijk Nico. Het is al erg genoeg!