Eerste beelden tonen verwrongen fiets en gehavende Tom Waes: "De impact van de valpartij was enorm"

Tom Waes in zijn ziekenhuisbed.
VTM Tom Waes in zijn ziekenhuisbed.
Aan de eerste beelden van zijn fiets te zien, mag Tom Waes van geluk spreken dat hij nog leeft. Tijdens een afdaling met de fiets in Spanje crashte hij met hoge snelheid frontaal op een auto. Hij maakte een doodsmak en brak daarbij zijn sleutelbeen op twee plaatsen. 

Fietsreis-organisator Jan Van Immerseel toont wat er nog overschiet van de fiets. "Zijn pedaal is helemaal gescheurd. Dat is toch iets dat niet zo vaak voorkomt. Ook het frame is op twee plaatsen gebroken." Het is een hele impact geweest, beaamt hij. "Hij heeft veel geluk gehad dat hij met zijn judoachtergrond de val heeft kunnen breken." 

Tom Waes was in Spanje op fietsvakantie, intussen een jaarlijkse traditie. Hij reed van Alicante naar Malaga. Maar afgelopen zaterdag ging het tijdens een afdaling grondig mis, vertelt Tom in Het Nieuwsblad. 

“We waren met de groep aan het afdalen. Achter een auto, want we hanteren de regel dat we tijdens het dalen niet inhalen", zegt Tom. "In een bocht moest de auto voor ons uitwijken voor een geparkeerde vrachtwagen. Ik week uit en kwam op het andere rijvak terecht. Daar knalde ik frontaal tegen een auto.”

Tom Waes
KG/INSTAGRAM Tom Waes

Oog van de naald

Hij kroop door het oog van de naald, en is blij nog in leven te zijn. “De dame in de auto dacht dat ze iemand had doodgereden. De mensen die achter me reden, stonden met tranen in de ogen naar mij te kijken. Mijn fiets lag in drie stukken. Ik ben tegen de voorruit van die auto gevlogen, over de wagen gerold en ben op mijn voeten geland", zegt Waes. 

De hulpdiensten kwamen meteen ter plaatste. Hij denkt dat zijn jarenlange judotraining hem heeft gered. "In een reflex wist ik dat ik moest rollen. Ik dacht dat ik niks had, maar zag mijn sleutelbeen omhoog staan en voelde de pijn opkomen. Met mijn schouder moet ik die auto geraakt hebben.” Het sleutelbeen blijkt op twee plaatsen gebroken te zijn. Tom ligt op dit moment in ons land in het ziekenhuis en moet vandaag onder het mes. "Een vrij complexe breuk, maar binnen een paar weken kan ik weer functioneren", zegt Waes. 
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ringo van der pulst

  Eén van de eerste dingen in judo is leren vallen en dat bedoeld hij daarmee.Het zal hem wel geholpen hebben.

 • ronny cuypers

  Ook bij het dalen moet je op je eigen rijvak blijven als er tegenliggend verkeer is.. En ja, ik weet uit ervaring dat dat niet altijd makkelijk is. Maar moeilijk, en wat trager, gaat ook.

 • WILLY ZACHEL

  Ik denk dat je op zo een moment helemaal niet reageert op wat voor training dan ook daarvoor gaat zo iets véél te snel Hij heeft gewoon geluk met ongeluk gehad goed voor hem uiteraard maar waarom zo iemand daar dan weer een stoer doender draai wil aan geven in de media is eigenlijk weer sterk overdreven !

 • Bert De Backer

  Geloof me, je judoverleden helpt niets in deze. Puur geluk wel!

 • Steven Maes

  Tommeke,Tommeke,Tommeke Geen uitdaging uit de weg,een ongeval is echter vlug gebeurd. Alvast vlug beterschap!