Eén jaar na het schandaal Bart De Pauw: een stand van zaken in het onderzoek

© VRT
Exact één jaar geleden viel een van Vlaanderens meest gevierde tv-iconen van zijn voetstuk na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Het parket van Mechelen heeft duidelijk een hele kluif aan de zaak De Pauw, want het onderzoek loopt nog altijd. En het is niet duidelijk of er genoeg vlees aan de kluif zit om een zware rechtszaak te beginnen.

Volgens het parket van Mechelen loopt het onderzoek nog. Meer wil woordvoerder Peter Peereboom daar niet over kwijt. Christine Mussche vertegenwoordigt een tiental vrouwen die beweren door De Pauw te zijn lastiggevallen. De advocate bevestigt dat het onderzoek in de eindfase zit. “De reden waarom het nog niet is afgesloten, is dat er bijkomende onderzoeksdaden zijn gevraagd.” Het is niet duidelijk wie dat extra onderzoek gevraagd heeft en dus verantwoordelijk is voor de vertraging.

Raadkamer oordeelt

Het onderzoek zou nog dit jaar worden afgesloten, al zou dat ook het voorjaar van 2019 kunnen worden. Maar wat zal er dan gebeuren? “De Raadkamer zal het dossier beoordelen”, legt Christine Mussche uit. “Als de raadkamer vindt dat er voldoende aanwijzingen voor schuld zijn, kan de zaak doorverwezen worden naar de rechtbank. Maar het kan ook de andere kant opgaan.”

In dat laatste geval kan de raadkamer besluiten tot een buitenvervolgingstelling. Of kan het aan het parkt vragen om haar huiswerk over te doen.

2 jaar voor stalking?

Indien Bart De Pauw voor de rechter moet verschijnen, zal dat allicht zijn op beschuldiging van stalking of belaging. Christine Mussche zei zelf in een eerder interview dat er van aanranding geen sprake is. Op stalking staat – naast een geldboete – een celstraf van 15 dagen tot 2 jaar. Dat kan oplopen tot het dubbele indien het slachtoffer een kwetsbare persoon betreft. Met zijn blanco strafblad is het waarschijnlijk dat Bart De Pauw in dit geval een voorwaardelijke straf zou krijgen.

Mocht het tot een proces komen, dan zijn we wellicht vertrokken voor een jarenlange procedure waarbij er ook beroepsmogelijkheden zijn. In dat geval zal De Pauw zijn vagevuur nog niet zo snel verlaten.

Regisseur Jan Verheyen, een goede vriend van De Pauw, zou het graag allemaal wat sneller vooruit zien gaan. “Bart, zijn gezin en zaak zitten nu echt in een soort tijdsvacuüm. De traagheid van de gerechtelijke molen heeft verstrekkende gevolgen voor de mensen die daarbij betrokken zijn. Bart kan niet verder met zijn leven en zijn carrière, tot die onderzoeksrechter A of B heeft gezegd.”

De advocaat van Bart De Pauw wilde geen reactie kwijt. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nicole Leysen

  Door pers en media reeds veroordeeld en zijn carrière naar de filistijnen. Om nog maar te zwijgen ,over wat deze "heisa", met zijn sociale contacten, familie en gezinsleven doet ! Doch in België ben je onschuldig tot dat de rechtbank uitspraak doet. Vind dat iedereen het recht heeft te weten van wat men beschuldigd word en door wie .

 • Lydia Appelmans

  Jean-Pierre Vega : er is helemaal geen sprake van dwingen tot seksuele daden, zelfs geen aanrakingen, enkel wat flirterige sms'jes wat dat dan ook moge wezen. Zelf de advocaat van de aanklaagsters bevestigt dit.

 • Kirsten Dumonier

  Iedereen heeft wel een mening over BDP, maar wat opvalt is dat alle toffe progressieve vrouwen hem steunen en alle puriteinse kwezels hem bekritiseren. Ga maar eens na in jouw vriendenkring

 • Thierry Vansweevelt

  Tingo schreef op woensdag dat hij gaat scheiden. Zijn vrouw is nu té vernederd precies. Hij zat achter alles wat bewoog volgens de getuigen. Sms'en bewijzen het. Hele vieze vent. En hij is van de aardbol verdwenen, welja, hij is naar de filipijnen gevlucht. Daar wat minderjarige slachtoffers gaan maken wellicht??

 • Louise Van Loo

  Jan Verheyen heeft gelijk ze maken die mens zijn carrière en zijn leven kapot. Volgens mij zit daar iemand van zijn vorige werkgever achter. Bart had heel goede programma’s bij VRT en die plaats zouden zij graag terug inpikken.