Drie moslimbroers maken Stubru-programma over ramadan: "Laat ons eens niét politiek correct zijn”

Rachid, Mous en Youssef als rappers, met hun hoogsteigen achtergronddanseressen - ze gaan voor "een gezonde dosis coolness" .
StuBru Rachid, Mous en Youssef als rappers, met hun hoogsteigen achtergronddanseressen - ze gaan voor "een gezonde dosis coolness" .
Ze zijn met drie: Rachid, Mous en Youssef. De één is marketeer, de ander modefotograaf, de jongste designer. Samen maken de broers Lamrabat uit Sint-Niklaas vanaf volgende week radio op Studio Brussel. Dat doen ze elke dinsdag tijdens de ramadan, van zonsondergang tot middernacht. “Mous z’n favoriete gerecht? Worstjes, appelmoes en puree.”

Wie vanaf dinsdag 7 mei afstemt op Studio Brussel, zal ‘s avonds niet meer de stem van Gunther D. horen door de boxen van zijn radio. De radiopresentator wordt vijf weken lang elke dinsdag vervangen door drie Belgisch-Marokkaanse broers: Rachid (38), Mous (36) en Youssef (28) Lamrabat. Ze presenteren ‘Ramadamadingdong’, een entertainmentprogramma “over hoe moslims de ramadan in België beleven”, zo leest het persbericht. Van zonsondergang tot middernacht nodigen ze niet-moslims, zoals nieuwsanker Goedele Wachters en komiek Jelle De Beule, en mede-moslims, zoals ‘Slimste Mens’-deelnemer Hakim Chatar, uit om mee te schuiven aan tafel tijdens de iftar. Dat is de maaltijd die moslims nuttigen na zonsondergang. De eerste uitzending begint dus stipt om 21.11 uur, de dinsdag nadien is dat om 21.22 uur, vervolgens om 21.32 uur, de week erna acht minuten later. Op de laatste dinsdag, 4 juni, begint het gezelschap eraan om 21.48 uur. Het is meteen ook de laatste uitzending, want dan eindigt de ramadan. De gasten die ze uitnodigen, blijven een hele dag nuchter. En dus presenteert Goedele Wachters op 28 mei het journaal zonder slokje water of boterham achter de kiezen.

Nek uitsteken

De broers weten niets méér over de ramadan dan pakweg drie andere moslimbroers uit een Vlaamse stad of dorp, maar ze zijn creatief. En bovenal mondig: ze vinden het dringend tijd dat er wat gebeurt tussen Vlamingen en hun moslimburen. “Als wij het niet doen, wie dan wel?”, vraagt Rachid zich luidop af. Hij is de oudste Lamrabro - zoals ze zichzelf noemen. Wat Rachid eigenlijk bedoelt: hij en zijn broers willen hun nek uitsteken om twee verschillende gemeenschappen met elkaar te verbinden. “Al jaren verspreid ik die boodschap”, zegt Rachid die een eigen marketingbureau runt en auteur is van het beste marketingboek van 2018, ‘Etnomarketing’. Hij helpt bedrijven om ook andere doelgroepen aan te spreken in hun communicatie. Ook Mous wil als fotograaf de twee werelden linken. In zijn expo ‘Mousganistan’ hangt een foto van een gesluierde vrouw die Marokkaanse pannenkoekjes eet uit een McDonald’s-doosje of een moslima met een rugbybal van Louis Vuitton op het hoofd. De jongste - Sef voor de vrienden - runt dan weer ‘Immigrand’, een eigen kledinglijn voor de coole (niet-)moslim.

“We zijn toch allemaal buren van elkaar? Laat ons dan ook gewoon van alles over elkaar te weten komen. En laat ons vragen stellen aan elkaar zonder politiek correct te zijn. Eens zien wat dat geeft”, zegt Rachid. “We zijn mensen met aparte ideeën en invalshoeken, maar eigenlijk zijn we allemaal gelijk. Ik heb kindjes en ik maak mij soms zorgen om hen. Net zoals iederéén die kinderen heeft. Dat heeft niets te maken met identiteit. Mijn broer is fotograaf en hij is gewoon goed. Hij krijgt niet die of die opdracht omdat hij moslim is of Marokkaan. Neen, hij fotografeert goed. Punt.”

De luisteraars mogen dus vragen stellen, de broers beantwoorden die. ‘Ramadamadingdong’ informeert, maar mag verre van een saaie praatbarak worden. “Mij noemen ze de meest serieuze, Mous is de vlotste, Youssef de grappigste. We zijn geen comedians, maar we pakken het wel luchtig aan. We brengen een gezonde dosis coolness.” Hun promotiefilmpje licht al een tipje van de sluier op. ‘Wat gebeurt er als een moslim wel eet?’ Sef antwoordt: ‘Branden in de hel. Met Tupac, Biggie en... Milow.’ Of ‘wat is je favoriete gerecht?’ Dat van Mous: ‘Worstjes, appelmoes en puree’. “Zie je?”, lacht Rachid. “Wij zien onszelf als echte Belgen, maar dragen verschillende cultuurlaagjes. We zijn de perfecte mix.”

Hell no!

In de micro spreken, daar moeten ze nog aan wennen. Aan het samenwerken gelukkig niet, want de drie - de grootste creatievelingen uit een nest van negen kinderen - werkten al vaak samen. “Maar toen Studio Brussel Mous contacteerde, zei die toch meteen: ‘Hell no!’ Dit was niet onze comfortzone. Gelukkig is er een goeie dynamiek tussen ons drie. Let’s go.”

Gisteren klonk her en der een kritische stem: moet een radiozender niet neutraal zijn? En waarom dan geen item over de christelijke vasten? “Dit wordt allerminst een politiek of religieus programma. We zijn en blijven neutraal”, zegt netmanager Jan Van Biesen. “De ramadan is een bekend cultureel gegeven, dus leek het ons leuk om daar iets rond te doen. Niets meer, niets minder.”

StuBru42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hayate El-Omari

  Niet iedereen hoeft naar alles te luisteren. Op tv kijken we toch ook niet naar alles. In plaats van al die vooroordelen te ontwikkelen, luister eerst en oordeel daarna. Iedereen heeft recht op een mening. Had dit programma een andere naam gehad dan hadden we wel andere reacties gelezen.

 • Lieven Rebry

  Studio Brussel.... Pak hun de subsidies af. Punt. Ik stop met luisteren , zoals veleeee anderen

 • eric debanne

  Te gek voor woorden ......! Gelukkig hebben we goeie buitenlandse radio zenders ...

 • Denis Cleyman

  Denis Cleyman Ik had studio Brussel in mijn voorselecties maar dat is nu verandert, daar luister ik nooit meer naar.

 • Geert Vlasschaert

  Dan kunne we niet meer naar studio Brussel luisteren op dinsdag.