Dotan vermist: alle gebeurtenissen op een rij

Dotan tijdens de tweede dag van popfestival Pinkpop in 2015.
ANP Kippa Dotan tijdens de tweede dag van popfestival Pinkpop in 2015.
Dotan ging de afgelopen weken flink door het stof. Nadat bekend raakte dat de zanger zijn imago opkrikte met meer dan 100 nepaccounts, staat Nederland en Vlaanderen in rep en roer. Koos hij daarom het hazenpad? Om zijn wonden te likken? Of moeten we ons -zoals moeder Patty vandaag aangeeft- echt zorgen maken?

14 april 2018: De Volkskrant brengt het nieuws van de 140 nepprofielen 

Met emotionele verhalen van fans, bijzondere ontmoetingen en fanatieke aanmoedigingen oogstte Dotan de afgelopen jaren veel lof. De zanger werd op handen gedragen, maar schijn bedriegt. Uit een uitgebreid onderzoek van de Volkskrant blijkt dat er zo’n 140 nepprofielen zijn gebruikt om zijn voorkomen een flinke boost te geven.

Voormalig manager Marlous Hoogendoorn biecht aan de Volkskrant op schuldig te zijn aan het aanmaken van 45 nepaccounts, volgens haar in opdracht van de zanger. “Als hij zichzelf op de radio had gehoord, nam hij contact met me op. Dan moesten we even gaan duwen”, aldus Hoogendoorn. Om haar verhaal te ondersteunen deelt ze haar mailverkeer met Dotan, waarin hij controleert of de accounts zijn aangemaakt. Vervolgens geeft Dotan door waarvoor de accounts ingezet kunnen worden: ‘Liken? Favoriten? Etc?’

16 april 2018: Universal Music, de platenmaatschappij van Dotan, vindt het “zeer wenselijk” dat de zanger reageert...

.. op de onthullingen over de fake fans die hem op sociale media de hemel in prezen. Universal Music heeft sinds de publicatie in de Volkskrant nog niets gehoord van Dotan of zijn management.

“Het is voor ons onmogelijk om inhoudelijk op de zaak te reageren”, stelt de zegsman. “We zijn nergens bij betrokken geweest en hebben geen enkele kennis gehad van deze zaak. Dus het is aan Dotan zelf om commentaar te geven en het is zeer wenselijk dat hij dit op korte termijn doet.”

Diezelfde dag plaatst Dotan een video op sociale media waarin hij zijn excuses aanbiedt.

Dotan geeft toe dat hij sinds 2011 nepaccounts heeft. Dit heeft hij met een team uitgewerkt. “Dit is iets waar ik achteraf ontzettend veel spijt van heb, wat ik heel dom vind. Ik was heel naïef, veel te ambitieus en onzeker, denk ik.”

17 april 2018: cabaretier Hans Teeuwen imiteert

Ook Bol.com lacht mee...

Diezelfde avond: Dotan geeft in een interview aan RTL Late Night toe dat hij nepprofielen gebruikte

“Ik hoop het vertrouwen stap voor stap terug te kunnen winnen”, zei de zanger maandagavond in RTL Late Night. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu probeer de dag door te komen. Ik hoop dat ik op een gegeven moment de muziek weer kan laten spreken.” Dotan ging nogmaals diep door het stof. “Ik vind het heel belangrijk duidelijk te hebben dat ik me echt distantieer van de nare opmerkingen naar andere mensen en verhalen die zijn verzonnen.” Als dieptepunt noemde de singer-songwriter het verhaal over het leukemiepatiëntje. Dotan zou de jongen in december 2015 de avond van zijn leven hebben gegeven door hem na een concert in de Ziggo Dome te ontmoeten, maar de jongen bleek helemaal niet te bestaan. “Ik wil benadrukken dat ik daar zelf niet achter zit, dat het niet uit mijn hoofd komt.”

18 april: De Telegraaf maakt Dotan's eigendommen bekend 

De krant maakt bekend dat Dotan vijf huizen bezit in Amsterdam én een huis in het Vondelpark. In de context betekent dit: extra olie op het vuur en nog meer misnoegde reacties aan zijn adres(sen). 

20 april: De Jeugd Van Tegenwoordig vernielt de gouden plaat van Dotan in een filmpje van Studio Brussel

één

Vjeze Fur brak de plaat in stukken en gooide de restanten weg. Willie Wartaal vulde aan: “Hé Dotan, misschien moet je muziek maken die mensen écht leuk vinden?”

26 april 2018: Tien dagen na het interview op RTL cancelt Dotan optreden op Rock Werchter

Of werd hij gecanceld? Officieel luidt dat de zanger zich wil focussen op nieuw werk.

5 mei 2018: Moeder Patty doet emotionele oproep in De Telegraaf nadat ze twee al weken geen teken van leven ontving. 

Wordt vervolgd...
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart De Groote

  @Laura DeBacker : eens! Iedereen heeft de mond vol van fatshaming en bodyshaming, maar mensen die een misstap hebben gemaakt mogen blijkbaar eindeloos achtervolgd worden en het leven onmogelijk gemaakt. En als Dotan mogen zichzelf iets zou aandoen dan gaat de media zijn handen weer wassen in onschuld zeker? Triestig! BTW, ben geen fan van Dotan en zou ditzelfde bericht voor gelijk welke andere aangevallen bekende persoon posten!

 • Laura DeBacker

  Ok hij heeft louche zaken gedaan.. maar hij wordt nog de dood ingejaagd als dit zo verder gaat

 • Yves Van Rossem

  Doet iedere artiest dat niet op één of andere manier ? Wat ik het ergste vind is dat men steeds één iemand uit de kudde neemt en die is dan over heel de lijn schuldig ...

 • Nele De Spiegeleer

  Hij is niet de enige die dit gedaan heeft maar daar hoor je niets over. Gemakkelijl he om 1 persoon te viseren. Ik hoop dat hij ok is qndzrs hebben de jagers bloed aan hun handen.